Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (РС) Небојша Радмановић изјавио је Срни да ће одлука Суда у Стразбуру о становима Срба у ФБиХ морати да буде проведена.Радмановић је оцијенио да је став премијера ФБиХ Мустафе Мујезиновића о непроводивости те одлуке дио политике која се води од рата, која је антидејтонска, противна међународном праву и супротстављена суду у Стразбуру.

„Мујезиновићев изјава грозан је примјер у 21. вијеку како човјек мисли да се рјешавају питања и како се ускраћују права људима који то имају по одлуци Суда у Стразбуру. Ипак, он или неки други који ће доћи послије њега, мораће реализовати ту одлуку. Можете мислити када би се неко из РС тако понашао, какве би биле реакције, поготово међународних званичника“, рекао је Радмановић.

Он је истакао да до оваквог проблема са становима Срба није требало ни да дође, додајући да се на овом примјеру показује различит приступ у БиХ, јер је РС испунила своје обавезе у вези са враћањем имовине.

„Док је у РС све враћено, осим у незнатном броју случајева који су сада на судовима, и тако потпуно испуњен анекс о повратку имовине избјеглим и расељеним лицима, у Сарајеву се то потпуно оспорава. Сарајево и ФБиХ оспоравају Устав ФБиХ, који не функционише када су у питању Срби и тенденциозно на тај начин смањују српску популацију у ФБиХ а причају о мултиетничности“, навео је Радмановић.

Он је оцијенио да није необично да међународна заједница на овакве изјаве не реагује, када их говоре сарајевски политичари, истакавши да се скоро сви из врха политике у ФБиХ тако понашају.

„За њих Дејтон није ништа, они су себи узели за право да га не извршавају, да крше људска права, етикетирају људе, дијеле их, и низ других ствари. Читав поратни период, а то је већ 15 година, политичке структуре у Сарајеву не проводе Дејтонски мировни споразум, раде отворено против Европске конвенције о људским правима, иако се на неким другим примјерима позивају на њих и ово је један од тих бројних случајева“, упозирио је Радмановић.

Он сматра да Мујезиновићева изјава и то што један број политичара из ФБиХ не извршава неке пресуде међународних судова говори да они неће у ЕУ, додавши да је немогуће да се неко не придржава заједничких ствари тамо гдје се му се не свиђа, а да инсиситира тамо гдје му то одговара.

„То потврђује тезу да постоје људи који само причају о ЕУ, а неће у ту ЕУ. То није једини примјер и то није добро за БиХ. У РС је зацртана владавина права, остварује се све боље и боље и примиче европским државама, док није тако у ФБиХ, тако да је БиХ подијељена и у том смислу“, закључио је Радмановић.

Суд за људска права у Стразбуру одлучио је да БиХ Бранимиру Ђокићу, бившем официру ЈНА, мора у року три мјесеца, од дана када пресуда постане коначна, исплатити 60.000 евра на име материјалне и 5.000 евра нематеријалне штете, као и 200 евра за трошкове, јер му није омогућено враћање стана у Сарајеву.

Премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић сматра да би било непроводиво одлуку Суда у Стразбуру у случају „Ђокић“ примијенити на бар хиљаду станова који су прије рата били у власништву Срба. „Не пада нам на памет да узимамо од оних који су бранили БиХ и дајемо онима који су је нападали, по цијену било чега“, рекао је Мујезиновић.

Ostavi poruku