Naslovna Bosna i Hercegovina Nepravilnosti pri naplati CEMT dozvola

Nepravilnosti pri naplati CEMT dozvola

0

Revizori su tokom kontrole rada Ministarstva transporta i komunikacija BiH utvrdili nepravilnosti pri naplaćivanju izdatih CEMT dozvola, te pri plaćanju popravki automobila i računa za mobilne telefone.U revizorskom izvještaju za 2008. godinu preporučeno je Ministarstvu da uspostavi sistem koji će omogućiti mjesečno ili kvartalno usaglašavanje izdatih CEMT dozvola sa uplatama u budžet, uz preciznu evidenciju svih izdatih dozvola, dok je Ministarstvo tek u oktobru prošle godine donijelo instrukcije o načinu izvršenja i plaćanja ostvarenja prihoda od naplate administrativnih taksi na osnovu dozvola za prevoz putnika i robe, piše „Glas Srpske“.

Uvidom u CEMT dozvole za ovu godinu, koje su izdate na kraju prošle godine, utvrđeno je da očekivani prihodi po ovom osnovu iznose 575.500 maraka, a naplaćeno je 539.000 maraka, a razlika od 36.500 maraka sa završetkom revizije nije naplaćena ili su izvršene uplate koje mogu biti sporne zbog neispravnih uplatnih naloga, navedeno je u izvještaju Kancelarije za reviziju državnih institucija BiH.

Revizori upozoravaju Ministarstvo da pronađe adekvatno rješenje kako bi obezbijedilo dokaz da su uplate za CEMT dozvole stvarno izvršene na račun budžeta.

Uočeno je da oni koji su zaduženi za službena vozila prilikom njihovih popravki i održavanja nisu u svim slučajevima pravili interne zahtjeve za opravku vozila, niti su sačinjavani izvještaji prilikom većih kvarova.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, koje ima 97 zaposlenih, tokom prošle godine imalo je na raspolaganju 7.097.670 maraka, od kojih je utrošilo 73 odsto, odnosno 5.150.548 maraka.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version