Brisel se sprema da udari još jedan „klip u točkove“ evropskim integracijama Srbije, pa će pet uticajnih članica EU – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Holandija, pokušati da upotrijebe srpsku kandidaturu za EU kao sredstvo pritiska na Srbiju pred i u toku rasprave u Generalnoj skupštini UN o Kosovu, pišu „Večernje novosti“.

Pozivajući se na diplomatske krugove, list navodi da se očekuje da se ovim zemljama priključe i ostale evropske države koje su priznale nezavisnost Kosova, tako da je mala vjerovatnoća da će Savjet ministara EU na prvom sljedećem zasjedanju u septembru razmatrati aplikaciju Srbije za članstvo.

„EU, u principu, teme razmatra `u paketu`. Glavni haški tužilac Serž Bramerc srešće se sa ministrima na jesen, a za novembar je planirano i objavljivanje izveštaja Evropske komisije o napretku u procesu proširenja. Odluka po pitanju kandidature teško da će biti doneta pre toga“, rečeno je u belgijskom Predsjedništvu EU.

Iako najnoviji pritisci iz Brisela imaju cilj i da eventualno izdejstvuju povlačenje srpske rezolucije o Kosovu, zvanični Beograd, piše list, takvu opciju ne razmatra, čak ni po cijenu da se na duži rok „zamrznu“ evropske integracije Srbije.

Član Savjeta za evropske integracije Vlade Srbije Tanja Miščević kaže da je sve očiglednije da je proslijeđivanje kandidature Srbije Savjetu ministara EU, koje je bilo tehničko pitanje, sada u potpunosti prebačeno na politički teren.

Ona dodaje da sada nije najvažnije baviti se „prebrojavanjem“ koliko i koje zemlje pokušavaju da „spuste rampu“, već da sve napore treba uložiti da se ponovo uspostavi partnerski odnos sa Briselom i dođe do kompromisa oko kosovskog pitanja.

Profesor međunarodne politike Predrag Simić smatra da će to ići veoma teško i očekuje da će narednih mjeseci jačati front u EU koji će listi uslova za integracije Srbije dodati i rješavanje problema Kosova.

Ostavi poruku