Брисел се спрема да удари још један „клип у точкове“ европским интеграцијама Србије, па ће пет утицајних чланица ЕУ – Велика Британија, Француска, Њемачка, Белгија и Холандија, покушати да употријебе српску кандидатуру за ЕУ као средство притиска на Србију пред и у току расправе у Генералној скупштини УН о Косову, пишу „Вечерње новости“.

Позивајући се на дипломатске кругове, лист наводи да се очекује да се овим земљама прикључе и остале европске државе које су признале независност Косова, тако да је мала вјероватноћа да ће Савјет министара ЕУ на првом сљедећем засједању у септембру разматрати апликацију Србије за чланство.

„ЕУ, у принципу, теме разматра `у пакету`. Главни хашки тужилац Серж Брамерц срешће се са министрима на јесен, а за новембар је планирано и објављивање извештаја Европске комисије о напретку у процесу проширења. Одлука по питању кандидатуре тешко да ће бити донета пре тога“, речено је у белгијском Предсједништву ЕУ.

Иако најновији притисци из Брисела имају циљ и да евентуално издејствују повлачење српске резолуције о Косову, званични Београд, пише лист, такву опцију не разматра, чак ни по цијену да се на дужи рок „замрзну“ европске интеграције Србије.

Члан Савјета за европске интеграције Владе Србије Тања Мишчевић каже да је све очигледније да је прослијеђивање кандидатуре Србије Савјету министара ЕУ, које је било техничко питање, сада у потпуности пребачено на политички терен.

Она додаје да сада није најважније бавити се „пребројавањем“ колико и које земље покушавају да „спусте рампу“, већ да све напоре треба уложити да се поново успостави партнерски однос са Бриселом и дође до компромиса око косовског питања.

Професор међународне политике Предраг Симић сматра да ће то ићи веома тешко и очекује да ће наредних мјесеци јачати фронт у ЕУ који ће листи услова за интеграције Србије додати и рјешавање проблема Косова.

Ostavi poruku