Najveći fiksni roštilj na svetu može istovremeno da peče 1.000 kobasica, 500 hamburgera ili – dve cele krave! Težak je dve tone, dugačak gotovo pet metara, a potrebno je 14 vreća ćumura samo da bi se napravio žar za pečenje.

Britanski inženjer Džek Henriks konstruisao je najveći fiksni roštilj na svetu. Za to mu je bilo potrebno tri meseca, potrošio je deset hiljada funti, a roštilj je težak dve tone i dugačak gotovo pet metara.

Gigantski roštilj, nazvan od milja „God-grila“, toliko je velik da na njemu istovremeno može da se peče 1.000 kobasica, 500 hamburgera ili – dve cele krave!

Džek Henriks je na čelu kompanije „Bespoke BBQ“ koja se (naravno) bavi proizvodnjom roštilja svih oblika i veličina, a planira da napravi i još veći gril.

Međutim, čak i oni koji imaju dovoljno prostora da smeste ovo „čudovište“, treba da imaju u vidu da je potrebno 14 vreća ćumura da bi se napravilo dovoljno žara za pečenje, a može da razvije temperaturu do 500 stepeni Celzijusove skale.

„Na zadnjem delu nalaze se pokretni paneli, tako da i tuda mogu da se dodaju drva za potpalu. Napravljeno je sedam ‘fioka’ za ćumur, pa simultano možete da pečete, recimo, sedam jaganjaca“, objašnjava Henriks.

„God-grila“ je, dakle, najveći fiksni roštilj na svetu, a najveći pokretni napravljen je u SAD. Kamion je pretvoren u „putujući roštilj“ i nazvan je „Big Taste Grill“.

Ostavi poruku