Haški tribunal odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića da za tri sedmice odgodi nastavak suđenja, kako bi preslušao audio materijal razgovora sa zvaničnicima Srbije i RS, koje je snimao Ratko Mladić.

Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević rekao je Srni da je zahtjev odbijen uz objašnjenje da sada to nije bitno za ovu fazu postupka, tako da će se Karadžić pojaviti sutra u nastavku suđenja.

Komentarišući najavu da će se u nastavku suđenja pojaviti i stručnjak za minobacačke granate Ričard Higs, Petronijević je rekao da se pretpostavlja da će on svjedočiti o eksploziji na sarajevskom pijaci Markale, ali da odbrana očekuje da će pobiti njegovo svjedočenje.

„Očekujemo da će Karadžić uspeti da pobije njegovo svedočenje u tom delu, a pogotovo kada budemo iznosili odbranu. Zadatak je da se u ovoj fazi poljuljaju njihovi dosadašnji nalazi, da se pokaže da oni nisu relevantni, da nisu stručni i da ima mnogo šupljina u njihovim nalazima“, rekao je Petronijević.

On je naveo da ne može da govori o sadržaju Mladićevih snimaka, koji su dostavljeni Karadžiću.

Karadžić je prošle sedmice zatražio od suda u Hagu pauzu od tri sedmice, nakon što je dobio od tužilaštva 93 audio kasete, 10 video kaseta i osam diskova sa video zapisima, zaplijenjenih tokom pretresa Mladićevog stana, prošle godine u Beogradu.

Mladić je te razgovore, koje je vodio sa vojnim i civilnim zvaničnicima Srbije i RS, snimao tajno, a ovi razgovori će, kako je najavljeno u Hagu, biti korišćeni kao izuzetno važni dokazi u nekoliko procesa pred ovim sudom.

Zahtjevu Karadžića za tronedeljnu pauzu usprotivilo i haško tužilaštvo zbog nepružanja dokaza da bi eventualno odlaganje suđenja bilo u interesu pravde.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam opština BiH, a u devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje medjunarodnih talaca tokom rata u BiH od 1992 do 1995. godine.

Ostavi poruku