Хашки трибунал одбио је захтјев бившег предсједника Републике Српске /РС/ Радована Караџића да за три седмице одгоди наставак суђења, како би преслушао аудио материјал разговора са званичницима Србије и РС, које је снимао Ратко Младић.

Караџићев правни савјетник Горан Петронијевић рекао је Срни да је захтјев одбијен уз објашњење да сада то није битно за ову фазу поступка, тако да ће се Караџић појавити сутра у наставку суђења.

Коментаришући најаву да ће се у наставку суђења појавити и стручњак за минобацачке гранате Ричард Хигс, Петронијевић је рекао да се претпоставља да ће он свједочити о експлозији на сарајевском пијаци Маркале, али да одбрана очекује да ће побити његово свједочење.

„Очекујемо да ће Караџић успети да побије његово сведочење у том делу, а поготово када будемо износили одбрану. Задатак је да се у овој фази пољуљају њихови досадашњи налази, да се покаже да они нису релевантни, да нису стручни и да има много шупљина у њиховим налазима“, рекао је Петронијевић.

Он је навео да не може да говори о садржају Младићевих снимака, који су достављени Караџићу.

Караџић је прошле седмице затражио од суда у Хагу паузу од три седмице, након што је добио од тужилаштва 93 аудио касете, 10 видео касета и осам дискова са видео записима, заплијењених током претреса Младићевог стана, прошле године у Београду.

Младић је те разговоре, које је водио са војним и цивилним званичницима Србије и РС, снимао тајно, а ови разговори ће, како је најављено у Хагу, бити коришћени као изузетно важни докази у неколико процеса пред овим судом.

Захтјеву Караџића за тронедељну паузу успротивило и хашко тужилаштво због непружања доказа да би евентуално одлагање суђења било у интересу правде.

Караџић је у двије тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам општина БиХ, а у девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дјела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање медјународних талаца током рата у БиХ од 1992 до 1995. године.

Ostavi poruku