Уколико би Генерална скупштина УН на јесењем засједању потврдила самопроглашену независност Косова, то би значило да највише свјетско тијело дозвољава прекрајање граница и отворило би „пандорину кутију“ неријешених проблема у могим кризним подручјима у свијету, упозорио је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

„Од одлуке Генералне скупштине УН о Косову, у Републици Српској почињу нови процеси, за некога видљиви, за некога невидљиви, који ће знатно утицати на укупну ситуацију на Балкану“, рекао је Шпирић за подгорички „Дан“ и додао да су ти процеси слични онима које су Албанци водили прије много деценија за издвајање Косова из Србија и успостављање потпуне независности покрајине.

Према његовим ријечима, Срби из РС немају ништа против да и Бошњаци прогласе самосталност Бошњачке републике, као и Хрвати Хрватске, ако то право буде имала и РС.

„Чланови Савјета безбједности УН треба да имају у виду да одлуком о самопроглашеној независности Косова сами могу повући први потез на путу самосталности РС и многих других земаља у свијету које желе независност“, упозорио је Шпирић.

Он је потврдио да је прошле седмице поново добио пријетње исламских екстремиста и поручио да га ти напади неће уплашити, наводећи да радикални исламски елементи наносе највише штете БиХ и да такви потези само јачају позицију РС у БиХ, а слабе позицију Бошњачког народа.

Према његовим ријечима, од пријетећих порука опасније је ћутање бошњачког политичког стаблишмента.

„Вјерујем да ће дио те аутистичне бошњачке државне политике, који није везан за аутохтоне босанске муслимане, обезбиједити дисолуцију БиХ у времену испред нас. Мислим да они, пријетећи Србима, стабилно реализују тај процес. Пријетње и други слични потези, не приближавају политичке елите да разговарају о БиХ, о њеном уређењу и некој новој уставној позицији, већ их само удаљавају једне од других. Пријетње мени и мојим колегама су само поруке да не можемо заједно живјети“, поручио је Шпирић.

На адресу предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића прошле седмице стигла је нова анонимна пријетња смрћу, упућена писмом из Мостара.

Ostavi poruku