Naslovna Vijesti Kandidatura za EU kao sredstvo pritiska na Beograd

Kandidatura za EU kao sredstvo pritiska na Beograd

0

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da mali broj veoma uticajnih članica EU odlučio da upotrijebi kandidaturu Srbije kao svojevrsno sredstvo pritiska na Beograd pred i u toku rasprave u Generalnoj skupštini UN o Kosovu.Zbog toga, kaže Đelić, ne treba očekivati da aplikacija Srbije za članstvo u EU bude razmatrana u septembru, već je „realnije da do toga dođe do kraja godine“.

„Takva politika je, prema nama, pogrešna jer može da dovede do usporavanja procesa evropskih integracija i destabilizacije celog regiona, ne samo Srbije“, rekao je Đelić za „Politiku“.

Potpredsjednik srpske Vlade ponovio je stav da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali i da, istovremeno, nikada neće odustati od ulaska u EU.

„Konsenzus unutar EU o pitanju statusa Kosova ne postoji. Samim tim, EU ni ne može da nas stavi pred izbor Kosovo ili Evropa. Međutim, svima je jasno da mora doći do rešenja pitanja Kosova da bi ceo region bio integrisan unutar EU. Što pre, to bolje“, rekao je Đelić.

On je naglasio da Srbija „ne igra na podele unutar Evrope, već želi da bude dio rješenja koje će biti prihvatljivo za sve“.

Đelić je ocijenio da će, po svemu sudeći, biti veoma teško postići većinu u Generalnoj skupštini UN za srpsku rezoluciju, ali da će se Srbija boriti da ona bude usvojena.

„Predložena rezolucija pokazuje veoma veliki stepen razumevanja za realno stanje na terenu, ali i brani osnovne principe međunarodnog prava, od kojih je najvažniji da jednostrani akt secesije ne može biti prihvatljiv za države članice UN“, istakao je potpredsjednik Vlade Srbije.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version