SHARE

Потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да мали број веома утицајних чланица ЕУ одлучио да употријеби кандидатуру Србије као својеврсно средство притиска на Београд пред и у току расправе у Генералној скупштини УН о Косову.Због тога, каже Ђелић, не треба очекивати да апликација Србије за чланство у ЕУ буде разматрана у септембру, већ је “реалније да до тога дође до краја године”.

“Таква политика је, према нама, погрешна јер може да доведе до успоравања процеса европских интеграција и дестабилизације целог региона, не само Србије”, рекао је Ђелић за “Политику”.

Потпредсједник српске Владе поновио је став да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, али и да, истовремено, никада неће одустати од уласка у ЕУ.

“Консензус унутар ЕУ о питању статуса Косова не постоји. Самим тим, ЕУ ни не може да нас стави пред избор Косово или Европа. Међутим, свима је јасно да мора доћи до решења питања Косова да би цео регион био интегрисан унутар ЕУ. Што пре, то боље”, рекао је Ђелић.

Он је нагласио да Србија “не игра на поделе унутар Европе, већ жели да буде дио рјешења које ће бити прихватљиво за све”.

Ђелић је оцијенио да ће, по свему судећи, бити веома тешко постићи већину у Генералној скупштини УН за српску резолуцију, али да ће се Србија борити да она буде усвојена.

“Предложена резолуција показује веома велики степен разумевања за реално стање на терену, али и брани основне принципе међународног права, од којих је најважнији да једнострани акт сецесије не може бити прихватљив за државе чланице УН”, истакао је потпредсједник Владе Србије.

SHARE

Оставите одговор