SHARE

Мандатско-имунитетска комисија хрватског Сабора укинула је данас Бранимиру Главашу, осуђеном за злочин над Србима у Осијеку, мандат посланика у хрватском парламенту.У образложењу се наводи да је одлука Комисије донесена у складу са Законом о избору посланика, преносе хрватски медији.

Врховни суд Хрватске 30. јула смањио је Главашу казну са 10 на осам година затвора због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку 1991. године, чиме је она постала правоснажна, што је основни предуслов да би се упутио на издржавање казне на територији БиХ.

Главаш је по командној одговорности осуђен јер је Жупанијски суд у Загребу утврдио да је наредио хапшења, мучења и убиства седморо српских цивила, чија су тијела бачена у Драву.

У Министарству правде БиХ истичу да су се, доношењем правоснажне пресуде, стекли услови да се казна издржава у БиХ, на основу уговора Хрватске и БиХ из фебруара ове године. Хрватска и БиХ су у фебруару ове године донијеле измјене Споразума о међусобном извршавању судских одлука код кривичних дјела.

Главаш је у мају прошле године побјегао у БиХ, а захваљујући држављанству БиХ и чињеници да му пресуда у то вријеме није била правоснажна, слободно живи у западној Херцеговини.

SHARE

Оставите одговор