Njemačka, Poljska i Češka bore se sa poplavama u kojima je život izgubilo najmanje 10 ljudi, a mnogi se vode kao nestali dok u Grčkoj i Rusiji vatrogasci danima nastoje da obuzdaju požare izazvane ogromnim temperaturama.Posle jakih, dugotrajnih pljuskova u Poljskoj, nivo reke Nejse  naglo je porastao tokom proteklog vikenda što je dovelo do izlivanja i najgorih poplava još od takozvanih poplava veka 2002. godine, preneli su lokalni mediji.

Najviše pogodjene oblasti poplavama su oko gradova Gurlic i Citau u Nemačkoj i Bogatinija u Poljskoj.

Nemačka meteorološka služba prognozirala je jake pljuskove  i porast nivoa reka i narednih dana.

U Češkoj, u severnoj Bohemiji, oko 2.000 ljudi moralo je da se evakuiše, a najmanje je petoro izgubilo život.

Putevi, mostovi i železnica biće najverovatnije mesecima neprohodni, oko 500 domaćinstava ostalo je bez električne energije i gasa, a na stotine domova nema čistu, pijaću vodu, preneo je „Prag Post“.

Prema prvim procenama, šteta od poplava iznosi 266 miliona dolara, mada je, verovatno, daleko veća.

Nijedna od centralnoevropskih vlada nije obezbedila finansijska sredstva za pripremu od nepogoda.

S druge strane, tropske temperature, koje su poslednjih dana zahvatile jugoistočnu Evropu, izazvale su šumske požare na više mesta u Grčkoj, u kojoj se u nekim oblastima temperatutura kreće iznad 35 stepeni.

Veliki požar je izbio nedaleko od Atine, u šumskom delu, kod mesta Vari, a vatrogasci imaju pune ruke posla i na ostrvu Kitira, u jugistočnom Egeju.

Prema najnovijim izveštajima, šuma gori i kod mesta Temelija, u prefekturi Tesprotiji, na severozapadu zemlje.

U Rusiji i dalje gore 494 požara na ukupnoj površini većoj od 45.880 hektara, što je u odnosu na jučerašnji dan manje za blizu 8.000 hektara, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za vanredne situacije i civilnu odbranu.

Agencije istovremeno izveštavaju da je pojedine oblasti Lenjingradske oblasti i Sankt-Peterburg pogodilo u nedelju snažno nevreme, koje je prouzrokovalo teškoće u snabdevanju strujom, promene u redu vožnje železnice i otežan automobilski saobraćaj zbog rušenje stabala.

Ostavi poruku