Њемачка, Пољска и Чешка боре се са поплавама у којима је живот изгубило најмање 10 људи, а многи се воде као нестали док у Грчкој и Русији ватрогасци данима настоје да обуздају пожаре изазване огромним температурама.После јаких, дуготрајних пљускова у Пољској, ниво реке Нејсе  нагло је порастао током протеклог викенда што је довело до изливања и најгорих поплава још од такозваних поплава века 2002. године, пренели су локални медији.

Највише погодјене области поплавама су око градова Гурлиц и Цитау у Немачкој и Богатинија у Пољској.

Немачка метеоролошка служба прогнозирала је јаке пљускове  и пораст нивоа река и наредних дана.

У Чешкој, у северној Бохемији, око 2.000 људи морало је да се евакуише, а најмање је петоро изгубило живот.

Путеви, мостови и железница биће највероватније месецима непроходни, око 500 домаћинстава остало је без електричне енергије и гаса, а на стотине домова нема чисту, пијаћу воду, пренео је „Праг Пост“.

Према првим проценама, штета од поплава износи 266 милиона долара, мада је, вероватно, далеко већа.

Ниједна од централноевропских влада није обезбедила финансијска средства за припрему од непогода.

С друге стране, тропске температуре, које су последњих дана захватиле југоисточну Европу, изазвале су шумске пожаре на више места у Грчкој, у којој се у неким областима температутура креће изнад 35 степени.

Велики пожар је избио недалеко од Атине, у шумском делу, код места Вари, а ватрогасци имају пуне руке посла и на острву Китира, у југисточном Егеју.

Према најновијим извештајима, шума гори и код места Темелија, у префектури Теспротији, на северозападу земље.

У Русији и даље горе 494 пожара на укупној површини већој од 45.880 хектара, што је у односу на јучерашњи дан мање за близу 8.000 хектара, саопштило је данас руско Министарство за ванредне ситуације и цивилну одбрану.

Агенције истовремено извештавају да је поједине области Лењинградске области и Санкт-Петербург погодило у недељу снажно невреме, које је проузроковало тешкоће у снабдевању струјом, промене у реду вожње железнице и отежан аутомобилски саобраћај због рушење стабала.

Ostavi poruku