Služenjem parastosa, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća danas je u Vigošti kod Kotor Varoši obilježeno 18 godina od stradanja 14 srpskih boraca koji su ubijeni u zasjedi u ovom mjestu, i ranjavanja isto toliko njihovih saboraca.

Nakon parastosa koji je služio jeromonah manastira Liplje otac Jovan, prisutnima se obratio predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović, koji je istakao da srpski borci koji su dali živote za odbranu svog naroda i Republike Srpske nikada neće biti zaboravljeni.

Zamjenik načelnika opštine Nedeljko Glamočak rekao je da obilježavanje stradanja i odavanje pošte poginulim srpskim borcima doprinosi dokazivanje istine da su u proteklom ratu stradali i Srbi, što u današnje vrijeme mnogi na razne načine pokušavaju omalovažiti.

„Lokalna zajednica će u narednom periodu nastaviti da podržava obilježavanje značajnih događaja iz proteklog rata i, u granicama mogućnosti, pružiti pomoć porodicama poginulih boraca“, rekao je Glamočak.

Sedamdesetogodišnji Mihajlo Tepić, koji je prvi put nakon 18 godina sa suprugom Rosom, sinom Radenkom, snahom Anjom i unukom Stefanom došao u Vigoštu da posjeti mjesto pogibije sina Miroslava, rekao je da odavanje pošte i sjećanje na poginule borce ublažava bol porodica palih srpskih boraca.

Prilikom napada na kombi u kojem su se nalazili borci, koji su se sa smjene vraćali kućama, mučki iz zasjede su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Spomenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je kasnije od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić.

Ostavi poruku