Naslovna Bosna i Hercegovina Opstrukcija novog vještačenja na Markalama

Opstrukcija novog vještačenja na Markalama

2

Vlasti BiH na sve načine pokušavaju da spriječe pokušaj odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da balističkim ispitivanjima u centru Sarajeva odbaci odgovornost srpskih snaga za masakr na pijaci Markale i snajperske napade tokom rata, rekao je član Karadžićevog pravnog tima Goran Petronijević.

Petronijević je rekao da nadležni u Savjetu ministara BiH raznim birokratskim izgovorima odbijaju njihove zahtjeve za obezbjeđenje policijske asistencije za balističke stručnjake koje je angažovala Karadžićeva odbrana u namjeri da obori dijelove haške optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika RS.

“Riječ je o klasičnoj opstrukciji naših napora, koja traje već puna dva mjeseca, da balističkim mjerenjima na licu mjesta, ali i satelitskim snimcima dokažemo da zvanično tumačenje nekih ratnih događaja nije tačno, odnosno da ti projektili nisu ispaljeni sa srpskih položaja, kako se navodi u optužnici. Međutim, naš zahtev dva mjeseca `šeta` između Ministarstva pravde i Ministarstva bezbjednosti BiH“, rekao je Petronijević za „Pres RS“.

Prema njegovim riječima, balističari bi na licu mjesta trebalo da pruže naučne dokaze za Karadžićeve tvrdnje da Vojska RS nije odgovorna za masakr u Ulici Vase Miskina u slučajevima „Markale 1″ i Markale 2“, kao ni za snajpersko djelovanje po Sarajevu.

On je dodao da je Karadžićev pravni tim poslije prepiske sa vlastima u Sarajevu zatražio i od Haškog suda da vlastima BiH izda obavezujući nalog, budući da Zakon o saradnji sa međunarodnim sudom obavezuje sve organe BiH da sarađuju i sa Tužilaštvom, ali i sa odbranom optuženika.

„Nije to ni najmanje slučajno, jer očigledno je da se nekome u Sarajevu ne sviđa što bi vještačenjem mogli da se obore neki dijelovi `bošnjačke istine` o ratu u BiH“, rekao je Petronijević.

U Ministarstvu pravde BiH potvrdili su za list da zahtjev Karadžićeve odbrane još nije odobren, ali oni i dalje tvrde da to nije učinjeno iz proceduralnih razloga.

Pomoćnica ministra pravde BiH Milena Popadić rekla je da je zahtjev Karadžićeve odbrane do njih stigao 22. jula, nakon čega su u daljoj proceduri od Tužilaštva BiH dobili odgovor da će ispuniti taj zahtjev pod uslovom da novo balističko vještačenje prethodno odobri i Haški sud.

Karadžićev pravni tim zatražio je u septembru prošle godine od Ministarstva odbrane BiH dio ratne arhive Armije BiH o naoružavanju bošnjačkih snaga i masakru na sarajevskoj pijaci Markale

Karadžićeva odbrana je prije dva mjeseca tražila od BiH da obezbijedi policijsku zaštitu za balističare koji bi trebalo da obave nova ispitivanja u Sarajevu.

2 KOMENTARI

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version