SHARE

Власти БиХ на све начине покушавају да спријече покушај одбране некадашњег предсједника Републике Српске (РС) Радована Караџића да балистичким испитивањима у центру Сарајева одбаци одговорност српских снага за масакр на пијаци Маркале и снајперске нападе током рата, рекао је члан Караџићевог правног тима Горан Петронијевић.

Петронијевић је рекао да надлежни у Савјету министара БиХ разним бирократским изговорима одбијају њихове захтјеве за обезбјеђење полицијске асистенције за балистичке стручњаке које је ангажовала Караџићева одбрана у намјери да обори дијелове хашке оптужнице против некадашњег предсједника РС.

”Ријеч је о класичној опструкцији наших напора, која траје већ пуна два мјесеца, да балистичким мјерењима на лицу мјеста, али и сателитским снимцима докажемо да званично тумачење неких ратних догађаја није тачно, односно да ти пројектили нису испаљени са српских положаја, како се наводи у оптужници. Међутим, наш захтев два мјесеца `шета` између Министарства правде и Министарства безбједности БиХ”, рекао је Петронијевић за “Прес РС”.

Према његовим ријечима, балистичари би на лицу мјеста требало да пруже научне доказе за Караџићеве тврдње да Војска РС није одговорна за масакр у Улици Васе Мискина у случајевима “Маркале 1″ и Маркале 2”, као ни за снајперско дјеловање по Сарајеву.

Он је додао да је Караџићев правни тим послије преписке са властима у Сарајеву затражио и од Хашког суда да властима БиХ изда обавезујући налог, будући да Закон о сарадњи са међународним судом обавезује све органе БиХ да сарађују и са Тужилаштвом, али и са одбраном оптуженика.

“Није то ни најмање случајно, јер очигледно је да се некоме у Сарајеву не свиђа што би вјештачењем могли да се оборе неки дијелови `бошњачке истине` о рату у БиХ”, рекао је Петронијевић.

У Министарству правде БиХ потврдили су за лист да захтјев Караџићеве одбране још није одобрен, али они и даље тврде да то није учињено из процедуралних разлога.

Помоћница министра правде БиХ Милена Попадић рекла је да је захтјев Караџићеве одбране до њих стигао 22. јула, након чега су у даљој процедури од Тужилаштва БиХ добили одговор да ће испунити тај захтјев под условом да ново балистичко вјештачење претходно одобри и Хашки суд.

Караџићев правни тим затражио је у септембру прошле године од Министарства одбране БиХ дио ратне архиве Армије БиХ о наоружавању бошњачких снага и масакру на сарајевској пијаци Маркале

Караџићева одбрана је прије два мјесеца тражила од БиХ да обезбиједи полицијску заштиту за балистичаре који би требало да обаве нова испитивања у Сарајеву.

SHARE

Оставите одговор