Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da za pravilno funkcionisanje BiH nije potrebna centralizacija, nego zajednički rad i međusobno poštivanje.„Političari treba da prestanu da truju atmosferu, treba da počnu razgovarati ozbiljno, a prije svega da služe narodu. To je pitanje dijaloga, kompromisa i konkretnih rezultata“, rekao je Incko za sarajevsku štampu.

On je istakao da je međunarodna zajednica puno uložila u BiH u političkom, kadrovskom i ekonomskom smislu i da ima legitimno pravo da očekuje da se „stvari u zemlji srede“.

Prema njegovim riječima, adekvatna ustavna reforma imala bi ogroman značaj za BiH.

„Potreba za provođenjem ustavne reforme će postajati sve očiglednija sa daljim napretkom BiH u okviru procesa evropskih intergacija. BiH neće postati član EU uz postojeću neefikasnu državnu strukturu“, dodao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH napomenuo je da je „vladajuća koalicija u BiH“ odgovorna za sve što je urađeno ili nije u protekle četiri godine, te da „od građana BiH i njihovog odabira na oktobarskim izborima zavisi da li će biti postignut napredak“.

Incko očekuje da će u predizbornoj kampanji političke stranke ulaziti u sukob sa OHR-om kako bi se „skrenula pažnja sa pitanja kao što su nezaposlenost, korupcija i penzije“.

Ostavi poruku