Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске (РС) Недељко Митровић рекао је Срни да постоје индиције да су нестала лица српске националности из Горажда убијена и бачена у ријеку Дрину, из које је ексхумирано 38 непотпуних скелетних остатака који су отпремљени на обдукцију и идентификацију у Високо.

Митровић је рекао да ће Организација затражити информацију од Института за нестала лица БиХ о томе какве су претпоставке у погледу националне припадности тих скелетних остатака, а уколико у Институту не буду могли са сигурношћу потврдити да је ријеч о скелетним остацима Бошњака, Организација ће упутити протест Савјету министара.

Он сматра да је оправдан захтјев породица несталих сарајевско-романијске да посмртни остаци буду похрањени у спомен-костурницу у Миљевићима у Источном Сарајеву, гдје постоје услови да се обави обдукције, јер ће овако обдукција, као што је и ексхумација, бити без активног учешћа и чланова Института и невладиног и владиног сектора из РС.

Митровић је додао да је од Института било нормално очекивати да на есхумацији из Дрине буду присутна и лица српске националности.

„На тај начин Институт би показао да је непристрасно тијело и да једнако брине о свим несталим, без обзира на националност“, рекао је Митровић и додао да неријешена питања законске регулативе и подзаконских аката отварају низ проблема у процесу тражења несталих у БиХ.

Чланови одбора Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила сарајевско-романијске регије јуче су на састанку у Вишеграду изразили протест што тим Института за нестала лица БиХ транспортује у Високо посмртне остатке лица страдалих 1992. године, пронађене у кориту Дрине.

„Можда пронађени дијелови костију припадају и српским жртвама из Горажда па зато тражимо од Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС и Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина и тражење несталих да упути захтјев јавном тужиоцу да се посмртни остаци похране до коначне идентификације у костурницу у Миљевићима у Источном Сарајеву“, рекла је предсједник Регионалног одбора Тања Бјељанић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић изјавио је раније да је у Високо отпремљено 38 некомплетних скелетних остатака пронађених у кориту ријеке Дрине.

Ostavi poruku