Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) Nedeljko Mitrović rekao je Srni da postoje indicije da su nestala lica srpske nacionalnosti iz Goražda ubijena i bačena u rijeku Drinu,iz koje je ekshumirano 38 nepotpunih skeletnih ostataka koji su otpremljeni na obdukciju i identifikaciju u Visoko.

Mitrović je rekao da će Organizacija zatražiti informaciju od Instituta za nestala lica BiH o tome kakve su pretpostavke u pogledu nacionalne pripadnosti tih skeletnih ostataka, a ukoliko u Institutu ne budu mogli sa sigurnošću potvrditi da je riječ o skeletnim ostacima Bošnjaka, Organizacija će uputiti protest Savjetu ministara.

On smatra da je opravdan zahtjev porodica nestalih sarajevsko-romanijske da posmrtni ostaci budu pohranjeni u spomen-kosturnicu u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje postoje uslovi da se obavi obdukcije, jer će ovako obdukcija, kao što je i ekshumacija, biti bez aktivnog učešća i članova Instituta i nevladinog i vladinog sektora iz RS.

Mitrović je dodao da je od Instituta bilo normalno očekivati da na eshumaciji iz Drine budu prisutna i lica srpske nacionalnosti.

„Na taj način Institut bi pokazao da je nepristrasno tijelo i da jednako brine o svim nestalim, bez obzira na nacionalnost“, rekao je Mitrović i dodao da neriješena pitanja zakonske regulative i podzakonskih akata otvaraju niz problema u procesu traženja nestalih u BiH.

Članovi odbora Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sarajevsko-romanijske regije juče su na sastanku u Višegradu izrazili protest što tim Instituta za nestala lica BiH transportuje u Visoko posmrtne ostatke lica stradalih 1992. godine, pronađene u koritu Drine.

„Možda pronađeni dijelovi kostiju pripadaju i srpskim žrtvama iz Goražda pa zato tražimo od Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS i Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih da uputi zahtjev javnom tužiocu da se posmrtni ostaci pohrane do konačne identifikacije u kosturnicu u Miljevićima u Istočnom Sarajevu“, rekla je predsjednik Regionalnog odbora Tanja Bjeljanić.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović izjavio je ranije da je u Visoko otpremljeno 38 nekompletnih skeletnih ostataka pronađenih u koritu rijeke Drine.

Ostavi poruku