Plan o izgradnji džamije i muslimanskog centra blizu kula Svetskog trgovinskog centra, srušenih u napadu 11. septembra 2001, pokrenuo je žustru debatu u SAD i izazvao podele kako među američkim stanovništvom, tako i među političarima.

Predsednik SAD Barak Obama podržao je predlog o izgradnji džamije, naglašavajući potrebu za verskom tolerancijom i slobodom veroispovesti.

„Kao građanin i kao predsednik, verujem da muslimani imaju ista prava da praktikuju svoju veru, kao i svi drugi u ovoj državi“, rekao je predsednik SAD na sinoćnoj večeri „iftar“, tradicionalnom obedu u toku muslimanskog posta Ramazana, kojoj su prisustvovale diplomate iz islamskih zemalja i članovi američke muslimanske zajednice.

„Cilj Al Kaide nije islam, to je celokupno izobličenje islama. To nisu verske vodje, to su teroristi koji ubijaju nedužne ljude, ženu i decu“, rekao je američki predsednik, preneo je Rojters.

Izgradnju kulturnog centra, dva bloka od mesta gde su srušene kule bliznakinje, podržao je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, čija je popularnost, prema rezultatima istraživanja, prvi put u poslednjih pet godina pala ispod 50 odsto.

Toj ideji se, međutim, protive republikanci, kao što su bivši kandidat za potpredsednika Sara Pejlin i bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič.

Amerikanci su, takođe, podeljeni po tom pitanju, na one koji smatraju da to predstavlja provokaciju i izdaju sećanja na žrtve napada, i one koji misle da verski centar i praktikovanje muslimanske vere ne treba povezivati sa islamističkim teroristima.

Prema anketi sprovedenoj ove sedmice, 53 odsto ispitanih Njujorčana ne želi džamiju blizu srušenih kula bliznakinja, a 34 odsto podržava realizaciju projekta.

Agencija AP je objavila istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Si-En-En, a čiji su rezultati pokazali da se skoro 70 odsto Amerikanaca protivi toj ideji, dok je podržava 29 odsto ispitanika.

U napadu terorističke organizacije Al Kaide na kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku poginulo je oko 2.750 ljudi.

Mnoge porodice žrtava pokrenule su kampanju protiv izgradnje džamije i kulturnog centra, a jedan od pokušaja da to spreče predstavljaju reklame sa pitanjem „Zbog čega tu?“, koje će se od početka sledeće sedmice pojaviti na 26 autobusa u Njujorku.

Građevinska komisija grada Njujorka je 3. avgusta odbila da starom objektu, koji se nalazi na mestu planiranom za izgradnju, odobri status istorijskog spomenika, čime je omogućeno rušenje te zgrade i podizanje trinaestospratnog muslimanskog kulturnog kompleksa, vrednog 100 miliona dolara.

Predsednik Obama je od dolaska na čelo države nastojao da popravi odnos sa muslimanskim zemljama, čiji su mnogi stanovnici pogođeni „ratom protiv terorizma“, koji je posle napada pokrenuo njegov prethodnik Džordž Buš.

Tokom govora u Kairu u junu prošle godine, Obama je pozvao na „novi početak“ u odnosima između SAD i muslimana, naglasivši da su ekstremisti iskoristili tenzije između muslimana i zapada i da islam nije deo problema, podsetio je Rojters.

Ostavi poruku