SHARE

План о изградњи џамије и муслиманског центра близу кула Светског трговинског центра, срушених у нападу 11. септембра 2001, покренуо је жустру дебату у САД и изазвао поделе како међу америчким становништвом, тако и међу политичарима.

Председник САД Барак Обама подржао је предлог о изградњи џамије, наглашавајући потребу за верском толеранцијом и слободом вероисповести.

“Као грађанин и као председник, верујем да муслимани имају иста права да практикују своју веру, као и сви други у овој држави”, рекао је председник САД на синоћној вечери “ифтар”, традиционалном обеду у току муслиманског поста Рамазана, којој су присуствовале дипломате из исламских земаља и чланови америчке муслиманске заједнице.

“Циљ Ал Каиде није ислам, то је целокупно изобличење ислама. То нису верске водје, то су терористи који убијају недужне људе, жену и децу”, рекао је амерички председник, пренео је Ројтерс.

Изградњу културног центра, два блока од места где су срушене куле близнакиње, подржао је и градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, чија је популарност, према резултатима истраживања, први пут у последњих пет година пала испод 50 одсто.

Тој идеји се, међутим, противе републиканци, као што су бивши кандидат за потпредседника Сара Пејлин и бивши председник Представничког дома Њут Гингрич.

Американци су, такође, подељени по том питању, на оне који сматрају да то представља провокацију и издају сећања на жртве напада, и оне који мисле да верски центар и практиковање муслиманске вере не треба повезивати са исламистичким терористима.

Према анкети спроведеној ове седмице, 53 одсто испитаних Њујорчана не жели џамију близу срушених кула близнакиња, а 34 одсто подржава реализацију пројекта.

Агенција АП је објавила истраживање јавног мњења које је спровео Си-Ен-Ен, а чији су резултати показали да се скоро 70 одсто Американаца противи тој идеји, док је подржава 29 одсто испитаника.

У нападу терористичке организације Ал Каиде на куле близнакиње Светског трговинског центра у Њујорку погинуло је око 2.750 људи.

Многе породице жртава покренуле су кампању против изградње џамије и културног центра, а један од покушаја да то спрече представљају рекламе са питањем “Због чега ту?”, које ће се од почетка следеће седмице појавити на 26 аутобуса у Њујорку.

Грађевинска комисија града Њујорка је 3. августа одбила да старом објекту, који се налази на месту планираном за изградњу, одобри статус историјског споменика, чиме је омогућено рушење те зграде и подизање тринаестоспратног муслиманског културног комплекса, вредног 100 милиона долара.

Председник Обама је од доласка на чело државе настојао да поправи однос са муслиманским земљама, чији су многи становници погођени “ратом против тероризма”, који је после напада покренуо његов претходник Џорџ Буш.

Током говора у Каиру у јуну прошле године, Обама је позвао на “нови почетак” у односима између САД и муслимана, нагласивши да су екстремисти искористили тензије између муслимана и запада и да ислам није део проблема, подсетио је Ројтерс.

SHARE

Оставите одговор