Насловна Босна и Херцеговина Бошњачки политичари коче напредак

Бошњачки политичари коче напредак

1

Бошњачки политичари искључиво ће бити одговорни ако октобарски извјештај Европске комисије о напретку БиХ на путу ка Европској унији буде негативан, јер су они кроз процес европске интеграције упорно „гурали“ максималистичке захтјеве и унитаристичке законе, став је политичара из Српске.

Према информацијама из Брисела, извјештај Европске комисије о напретку БиХ у европским интеграцијама у овој години биће негативан, јер власти нису оствариле помак у испуњавању договорених услова за европско партнерство, пишу „Вечерње новости“.

Директор Дирекције за европске интеграције Невенка Савић каже за лист да, по свему судећи, извјештај Европске комисије вјероватно неће бити добар по БиХ.

„Брисел нам највише замјера због тога што нисмо усвојили закон о попису становништва у БиХ 2011. године, као и због неуспостављања тијела за државну помоћ и неусклађивања Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима“, навела је Савићева и истакла да се у БиХ мора што прије наћи политички договор о рјешавању ових питања, како би био убрзан европски пут.

Делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ Зоран Копривица каже да није извјесно да ће до краја године Брисел донијети одлуку о укидању визног режима за грађане БиХ. „Страх од тероризма не спречава визну либерализацију. И ту је Федерација БиХ одговорна, јер није ријешила проблем исламских терориста, који су сада пријетња безбједности БиХ, али и цијеле Европе“, сматра Копривица.

Копривица је рекао да закон о државној помоћи, за који се залажу бошњачки политичари, није прихватљив за РС, јер њиме „Сарајево жели да одлучује о финансијској помоћи општинама у Српској“. „То је антиуставан закон, јер су ентитети надлежни за оваква економска и финансијска питања“, истакао је Копривица.

Посланик СДС-а у парламенту БиХ Мирко Околић оцијенио је да је све извјесније да бројна неријешена питања на европском путу неће бити ријешена прије октобарских избора.

„Бошњачки политичари једноставно не желе да ОХР буде укинут и зато одбијају договор о преосталим неријешеним питањима“, рекао је Околић.

Такође, тврди он, неприхватљив је 48 члан Закона о попису становништва у БиХ 2011. године, према којем се власт у земљи формира на основу резултата пописа из 1991. године, све док у БиХ не буде потпуно ријешено питање повратка.

1 КОМЕНТАР

Ostavi poruku

Exit mobile version