Bošnjački političari isključivo će biti odgovorni ako oktobarski izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji bude negativan, jer su oni kroz proces evropske integracije uporno „gurali“ maksimalističke zahtjeve i unitarističke zakone, stav je političara iz Srpske.

Prema informacijama iz Brisela, izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u evropskim integracijama u ovoj godini biće negativan, jer vlasti nisu ostvarile pomak u ispunjavanju dogovorenih uslova za evropsko partnerstvo, pišu „Večernje novosti“.

Direktor Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić kaže za list da, po svemu sudeći, izvještaj Evropske komisije vjerovatno neće biti dobar po BiH.

„Brisel nam najviše zamjera zbog toga što nismo usvojili zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, kao i zbog neuspostavljanja tijela za državnu pomoć i neusklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, navela je Savićeva i istakla da se u BiH mora što prije naći politički dogovor o rješavanju ovih pitanja, kako bi bio ubrzan evropski put.

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica kaže da nije izvjesno da će do kraja godine Brisel donijeti odluku o ukidanju viznog režima za građane BiH. „Strah od terorizma ne sprečava viznu liberalizaciju. I tu je Federacija BiH odgovorna, jer nije riješila problem islamskih terorista, koji su sada prijetnja bezbjednosti BiH, ali i cijele Evrope“, smatra Koprivica.

Koprivica je rekao da zakon o državnoj pomoći, za koji se zalažu bošnjački političari, nije prihvatljiv za RS, jer njime „Sarajevo želi da odlučuje o finansijskoj pomoći opštinama u Srpskoj“. „To je antiustavan zakon, jer su entiteti nadležni za ovakva ekonomska i finansijska pitanja“, istakao je Koprivica.

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Mirko Okolić ocijenio je da je sve izvjesnije da brojna neriješena pitanja na evropskom putu neće biti riješena prije oktobarskih izbora.

„Bošnjački političari jednostavno ne žele da OHR bude ukinut i zato odbijaju dogovor o preostalim neriješenim pitanjima“, rekao je Okolić.

Takođe, tvrdi on, neprihvatljiv je 48 član Zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, prema kojem se vlast u zemlji formira na osnovu rezultata popisa iz 1991. godine, sve dok u BiH ne bude potpuno riješeno pitanje povratka.

Ostavi poruku