Inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, u saradnji sa kriminalističkim inspektorima banjalučkog CJB-a uhapsili su Osmana Kekića, zvanog Abdul Aziz iz dubičkog naselja Puhala, koji se sumnjiči kao vođa regionalnog ogranka vehabija na području Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora, kao i još četvoricu njegovih sljedbenika, piše „Fokus“, pozivajući se na izvor blizak istražnim organima.

Nadležni organi sumnjiče Kekića za tijesne veze sa vehabijama iz Gornje Maoče kod Brčkog. Zajedno sa Kekićem, uhapšena su još četvorica njegovih sljedbenika Edhem Gaši i Mirsad Crnalić, takođe iz Kozarske Dubice, te Hajrudin Dedić i Samir Blagajčević sa područja Novog Grada, rekao je ovaj izvor, ističući da su tokom akcije pretreseni stambeni i pomoćni objekti, te vozila koja su koristili osumnjičeni.

Akcija, u kojoj je učestvovalo više desetina policajaca, počela je juče oko 4.00 časa, a policija je zaplijenila izvjesnu količinu gasnih pištolja i vazdušnih pušaka, koje su zakonom zabranjene za držanje.

Osim toga, zaplijenjena je i izvjesna količina mobilnih telefona, računarske opreme, laptop i kućni računari, veća količina nosača zvuka sa ideološkim porukama ovog pokreta, kao i veća količina knjiga sa istim sadržajem.

Policija je, između ostalog, pronašla i određeni broj noževa, mačeta, vehabijskih zastava i odjeće. Akcija je trajala do popodnevnih časova, a provedena je u selima Blagaj Rijeci i Urijanskim Brdima, kod Novog Grada gdje žive Bošnjaci.

Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, istakao je da je MUP RS još početkom godine imao informaciju o aktivnostima i djelovanju islamskih fundamentalista, tj. pripadnika selefističko-vehabističkog pokreta na obodnim krajevima RS.

„S obzirom na tu informaciju, ne iznenađuje ova akcija, koja je u toku, a ono što posebno raduje jeste da je prva informacija o opasnosti i djelovanju ovog pokreta dobijena od građana RS islamske vjeroispovijesti“, istakao je Trifunović.

Prema njegovim riječima, ova akcija je samo jedna u nizu, jer su otkriveni planovi i već duže vremena govori se da su pripadnici vehabističkog pokreta, zajedno sa određenim političkim faktorima i nekim drugim van teritorije BiH, u poodmakloj fazi pripremanja i fizičkog napada na RS.

Trifunović smatra da za teroistički čin nisu potrebni samo eksploziv i oružje, već motivacija, koja se može naći u određenim priručnicima, instrukcijama i planovima.                                        

Ostavi poruku