Većina britanskih dnevnih listova saglasna je sa stavom komandanta iračkih oružanih snaga general-potpukovnika Babakera Zebarija da se američka vojska prerano sprema da se povuče iz njegove zemlje, jer iračka armija još nije spremna da preuzme odgovornost za bezbjednost.

General Zebari rekao je da bi SAD trebalo da zadrže svoje trupe u Iraku do 2020. godine i dodao da iračka vojska neće moći da se nosi sa problemima bez pomoći američkih vojnih snaga.

Prema planu Obamine administracije, američka vojska počeće da se povlači iz Iraka 31. avgusta, a u zemlji će do 2011. ostati 50 000 američkih vojnika koji će obučavati iračku vojsku.

U redakcijskom komentaru dnevnik „Dejli telegraf“ apeluje „ne napuštajte Irak“.

U vrijeme kada je Barak Obama donio odluku da do kraja ovog mjeseca iz Iraka povuče borbene jedinice, a do kraja sljedeće godine sve američke vojnike, zemlja je bila relativno stabilna, a broj napada je opadao.

Međutim, Irak danas nema funkcionalnu vladu, a nasilje je u porastu.

Prošlog mjeseca je ubijeno 535 ljudi, što je najveći broj za posljednje dvije godine.U nekim dijelovima Bagdada ponovo su se pojavili crno-žuti simboli Al kaide.

Određivanje rokova za povlačenje pobunjenicima šalje signal da nastave sa ubijanjem.

„Dejli telegraf“ navodi da bi postepeno povlačenje imalo daleko više smisla, a pri tom Amerikanci imaju puno razloga da postojeći nivo snaga zadrže sve dok Irak ne dobije novu vladu koja nije formirana ni nekoliko mjeseci poslije izbora.

„Gardijan“ piše da „ovo nije kraj okupacije“, a Irak opisuje kao napola završenu kuću bez krova i navodi da Amerikanci znaju da zbog toga ne mogu da odu.

Prema mišljenju autora teksta u „Gradijanu“, najavljeno američko povlačenje samo je puka retorika.

Bez obzira na to što Obama govori da od kraja ovog mjeseca misija američke vojske više nije borbena nego stabilizaciona, jasno je da okupacija Iraka nije okončana, navodi list.

Više desetina hiljada američkih vojnika ostaće u Iraku još nekoliko godinama, zajedno sa još 100 hiljada zaposlenih u privatnim firmama za obezbjeđenje.

Ispostavilo se da je iz Iraka teže otići nego što je bilo izvršiti invaziju na njega.

„Gardijan“ tako savjetuje američkom predsjedniku Baraku Obami da bi bilo bolje da ne troši vrijeme na retoriku o tome kako borbena misija prerasta u misiju stabilizacije, nego da uloži napor kako bi Irak dobio stabilnu i demokratsku vladu.

Ostavi poruku