На улице Јапана стигла два нова модела аутомата за продају напитака и посластица. Један, који може да послужи у случајевима несреће, а други, који унапред закључује шта ће муштерија пожелети.

Јапан је светски рекордер по броју уличних аутомата за продају напитака и посластица. Од недавно, на улице су стигла и два нова типа аутомата.

Један, који може да послужи у случајевима несреће, а други, који унапред закључује, шта ће муштерија пожелети. Испробани су у Осаки.

Први, наизглед обичан аутомат за пића, има племенитију сврху од пуке зараде. Овај тип аутомата постављаће се по већим стамбеним зградама, јавним установама и станицама градског превоза.

Може да прими 500 конзерви или флашица и два дана ради на батерије. У случају земљотреса или хуманитарне кризе, власник зграде или овлашћено лице може да отвори машину и бесплатно подели пиће угроженима.

„Уколико су блокирани путеви или буде нешто још горе, ово ће користити људима који су жедни, а не могу да дођу до воде за пиће“, рекао је Торајоши Такеши из компаније „Зењу“.

Други тип аутомата има футуристичке особине, чак и за Јапан.

Ова машина са уграђеном камером анализира муштерију, утврђује му пол, године и на основу још неколико одлика које произвођач не открива, препоручује напитак баш за њу. Узима у обзир и доба дана и температуру.

Због заштите приватности, машина неће чувати слике муштерија. Ипак, чуваће податке о свакој муштерији, годиште и наручено пиће, које ће компанија користити за развој будућих аутомата.

Ostavi poruku