Судско веће Хашког трибунала одбацило је данас захтев Радована Караџића за одлагање суђења на три седмице због времена потребног да преслуша снимке разговора Ратка Младића, које му је тужилаштво доставило 4. августа, саопштено је данас из Трибунала.

У саопштењу се наводи да се тужилаштво противи Караџићевом захтеву због непружања доказа да би евентуално одлагање суђења било у интересу правде.

Судско веће Трибунала је у образложењу одлуке навело да објављивање обимније документације у току суђења није неуобичајено и да, током разматрања захтева за одлагање узима у обзир, између осталог, природу материјала, његов обим и сложеност, језик, број дана у седмици током којих суд заседа…

Бивши председник Републике Српске затражио је од Хашког трибунала пре три дана одлагање наставка суђења, како би он и његов тим бранилаца имали времена да прегледају траке бившег команданта Војске РС  – аудио и видео касете, компакт дискове и ДВД, заплењене током претреса у марту стана Младићеве супруге у Београду.

Караџић је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у Босни и Херцеговини (1992-95).

Суђење некадашњем лидеру Републике Српске треба да буде настављено 17. августа, после летње паузе која је трајала од 26. јула.

Ostavi poruku