U Guči danas počinje jubilarni 50. Dragačevski sabor trubača, koji će trajati do 22. avgusta, uz  učešće 2.000 izvodjača, od kojih 400 iz inostranstva.Sabor će, kod Spomenika trubaču u centru varošice, otvoriti ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, potvrdjeno je iz tog ministarstva.

Sabor će početi ujutro nastupom orkestra Gvozdena Rosića iz mesta Rti.

Manifestacija će biti održana pod starim sloganom „Sviraj trubo, svirala za dugo, za veseljje i nizašta drugo“.

Prvi posetioci već su se smestili u malenoj Guči i okolnim mestima, od Ivanjice, Arilja i Požege do Čačaka, a za dolazak gostiju dobro su se pripremili i ugostitelji, uz običajenu ponudu čuvenog svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca.

Predsednik opštine Lučani i domaćin jubilarnog sabora Slobodan Jolović je izjavio Tanjugu da su sve pripreme za početak manifestacije okončane.

„Očekujemo učesnike i goste sa skoro svih kontinenata i biće ih više nego ikada. Računamo da će Guču tokom 10 saborskih dana posetiti blizu milion ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva i zabave“, kazao je Jolović.

Kako su najavili organizatori, trubački orkestri, plesne grupe i kulturno umetnička društva dolaze sa svih pet kontinenata.

Direktor Centra za kulturu u Guči Adam Tadić kaže da će posebno zanimljivo biti medjunarodno takmičenje trubačkih sastava, koji dolaze iz Rusije, SAD, Francuske, Rumunije, Turske, Makedonije, BiH, Izraela, Nemačke, Poljske  i Slovenije.

„Medju gostima je i jedan profesionalni duvački orkestar iz Londona, a sa posebnim zanimanje očekujemo nastupe sastava iz Poljse i Turske, koji su se posebno uvežbavali u izvodjenju srpske etnomuzike“, rekao je on.

Prilikom otvaranja sabora biće otkriven spomenik Desimiru Perišiću, koji je pobedio na prvom Dragačevskom saboru, održanom 14. oktobra 1961. godine, čiji je autor beogradski vajar Velimir Karavelić.

U hronikama sabora zabeleženo je da je Perišić, inače poljoprivrednik iz obližnjeg sela Goračići, „svirao izvorno čistu muziku sa širokim spektrom folklornih boja“ i da je odmah proglašen za dragačevskog Harija Džejmsa.

Za vreme 50. sabora biće zvanično otvorena i zgrada Muzeja trube, a biće održana i svečana akademija povodom 50 godina manifestacije.

Sabor će biti proprarćen likovnim i vajarskim izložbama i promocijama publikacija, a sve vreme će neprekidno tajati kulturno umetnički program.

Sve saborske dogadjaje prenosiće TV „Pink“, na čemu će biti angažovano 12 kamera.

Organizator Sabora je Opština Lučani, a pokrovitelj Vlada Srbije.

Ostavi poruku