Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да није било договора о заказивању посебне сједнице скупштине на којој би било дато мишљење о Закону о попису становништва БиХ и да не зна чему би таква сједница служила.

Радојичић је навео да мишљење Народне скупштине РС није обавезујуће за српске посланике у Парламентарној скупштини БиХ и да се до сада дешавало да оно буде игнорисано, јер не постоји механизам да се било шта предузме против оног ко гласа супротно мишљењу парламента РС.

„Слободан Шараба је прије двије године од Народне скупштине РС тражио мишљење о реформи полиције, а када је добио писано мишљење парламента, он је опет гласао супротно“, рекао је Радојичић за „Глас Српске“.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је крајем јуна Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године са спорним чланом 48 који предвиђа да власт у БиХ буде организована на основу пописа из 1991. године, што би потрајало до потпуне примјене Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, иако није прецизиран крајњи рок за то.

Радојичић је подсјетио да је, због овог рјешења, предсједник Дома народа парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић затражила да се Народна скупштина РС изјасни о спорном приједлогу закона.

„Писмо које је послала Мајкићева не представља захтјев за заказивање посебне сједнице и делегати нису овлаштени да је траже“, објаснио је Радојичић и додао да од овлаштених предлагача за заказивање посебне сједнице парламента, Владе, предсједника РС и трећине посланика такве иницијативе није било.

Ostavi poruku