Prvi modeli letećih automobila u prodaji možda već od sledeće godine. Iako postoje dva konkurentska prototipa, i dalje postoje značajni tehnološki i estetski problemi u proizvodnji mešavine kola i aviona.

Automobili koju mogu i da lete odavno su predmet naučne fantastike, ali pomaci u tehnologiji uskoro bi mogli da omoguće da leteći automobili, odnosno hibridi automobila i aviona postanu stvarnost.

Neki od prvih prototipova mogli bi čak da se pojave na tržištu početkom sledeće godine, preneo je Glas Amerike.

Operativni menadžer vazduhoplovne kompanije „Terafjudža“ Ana Ditrik, veruje da u Americi postoji tržište za eksperimentalni model njene kompanije, koji su nazvali „tranzicija“.

„Želeli smo da pokažemo da isto vozilo može da leti, da se kreće putem, savije krila u razumnom vremenu do jednog minuta, i da zatim može da se parkira u vašoj garaži“, kaže Ana Ditrik.

Avijatičar Stiv Seint, tvorac drugog konkurentskog modela letećih automobila, potiče iz porodice pilota. Njegov otac bavio se pilotiranjem u Južnoj Americi gde je Seint proveo detinjstvo.

„Odrastao sam u džunglama Amazonije, u Ekvadoru, gde ne postoje putevi. Prema tome, ako želite da putujete – morate da letite“, objasnio je Stiv Seint.

Seint je osnovao „Aj-tek“ (I-Tec) kompaniju, i kaže da mu je osnovni motiv pri koncipiranju prototipa letećeg automobila koji je nazvao „maverik“ bio – funkcionalnost.

„Naš glavni fokus su ljudi u udaljenim područjima, humanitarni radnici i drugi aktivisti. Potrebno je da pronađemo i komercijalno tržište u Americi“, objašnjava Seint.

„Maverik“ može da se kreće brzinom od 150 kilometara na sat na autoputu. Kada izbaci krila izgleda kao neka vrsta padobrana i može da preleti do 100 metara brzinom od 65 kilometara na sat.

Tranzicija“ nezgrapna na putu, „maverik“ u vazduhu

Mada se čini da ova dva modela predstavljaju značajne prodore, neki piloti i entuzijaste nisu toliko oduševljeni.

Džon Monet, osnivač „Soneks erkrafta“, kompanije koja razvija sportske avione na električni pogon kaže da je ovo zanimljiva ideja, ali da se traži suviše. Po njegovom mišljenju, prototipovi letećih automobila se i dalje suočavaju sa važnim tehnološkim, kao i estetskim problemima.

„Avioni moraju da se proizvode po drugačijim standardima u odnosu na automobile, a kada ih kombinujete dobijate nešto što je vrlo osrednje“, kaže Monet.

Međutim, Ditrik iz „Terafjudža“ se ne slaže sa tim stavom i kaže da se njena firma ide ka sledećoj fazi u proizvodnji svog modela „tranzicija“.

Predviđeno je da prvi model bude isporučen za 18 meseci, a cena tog letećeg automobila trebalo bi da iznosi oko 200.000 dolara.

Ostavi poruku