Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da su institucije i rukovostvo Republike Srpske ozbiljne i efikasne u borbi protiv terorizma.„Institucije i rukovodstvo RS u tom pogledu uspješno sarađuju sa institucijama BiH i svesrdno se zalažu za sprečavanje terorizma. Rusija potpuno razumije ozbiljnost problema terorizma u svijetu, jer se suočavamo sa takvom vrstom tereta“, rekao je Bocan-Harčenko Srni, reagujući na godišnji izvještaj Stejt dipartmenta.

On je napomenuo da je nepotrebno povezivanje borbe protiv terorizma sa ustavnom reformom u BiH, „jer su to dva odvojena pitanja“.

„Ako međunarodna zajednica želi da riješi neke probleme u BiH oni se moraju posmatrati pojedinačno. U BiH je potrebno apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u okviru kojeg je moguće pronaći kompromisna rješenja“, rekao je Bocan-Harčenko.

U godišnjem izvještaju Stejt dipartmenta navodi se da su „napori zvaničnika RS na potkopavanju državnih institucija“ usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

Ostavi poruku