Министар одбране БиХ Селмо Цикотић изјавио је да не прихвата тврдње да политичари из Републике Српске /РС/ стварају препреке на путу ка НАТО-у и то сматра теоријама завјере и спекулацијама.Цикотић сматра да би одустајање од атлантских интеграција било опасније за РС него за БиХ.

„Могу да претпоставим да се на одређен начин и питањима НАТО спекулише у сврху предизборне кампање. Међутим, те спекулације да поједини политичари из Републике Српске раде са циљем да зауставе напредак државе према НАТО-у мени су тешко прихватљиве. Разлог је што би такве блокаде биле опасније по саму РС него по БиХ у цјелини. Мислим да се такво нешто не треба озбиљно читати, али се треба плашити могућих манипулација у предизборној кампањи“, рекао је Цикотић за „Независне новине“.

Цикотић је истакао да су мале шансе да БиХ сљедећег мјесеца добије зелено свјетло за Акциони план за чланство у НАТО (МАП), али да још није изгубљена прилика да војници Оружаних снага БиХ буду упућени у Авганистан.

Он наглашава да су сви политички фактори у БиХ јединствени у вези са путем БиХ према НАТО пакту, те да су све остале изјаве ствар политичке и изборне кампање.

Цикотић тврди да постоји план за рјешавање проблема војника који напуштају ОС БиХ, те да они нису препуштени сами себи.

„То није отпуштање војника, него великом броју војника истичу уговори. Ови војници нису препуштени сами себи због тога што имамо закон који још може бити потврђен у Дому народа. Ријеч је о закону о повољном пензионисању ветерана којима ове годидне истичу уговори… Дали смо подршку закону који не доводи у питање реформу и напредак према НАТО-у. Ако има новца нашли смо начин да подржимо законито рјешење повољног пензионисања свих припадника ратних формација“, каже Цикотић.

Он је навео да је ревизорски извјештај Министарства одбране за 2009. годину, који је показао да постоји пуно нерегуларности у трошењу новца у ОС БиХ, користан за Министарство и ОС БиХ и да може да се користи као добар инструмент да се има увид у стање.

Ostavi poruku