Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da ne prihvata tvrdnje da političari iz Republike Srpske /RS/ stvaraju prepreke na putu ka NATO-u i to smatra teorijama zavjere i spekulacijama.Cikotić smatra da bi odustajanje od atlantskih integracija bilo opasnije za RS nego za BiH.

„Mogu da pretpostavim da se na određen način i pitanjima NATO spekuliše u svrhu predizborne kampanje. Međutim, te spekulacije da pojedini političari iz Republike Srpske rade sa ciljem da zaustave napredak države prema NATO-u meni su teško prihvatljive. Razlog je što bi takve blokade bile opasnije po samu RS nego po BiH u cjelini. Mislim da se takvo nešto ne treba ozbiljno čitati, ali se treba plašiti mogućih manipulacija u predizbornoj kampanji“, rekao je Cikotić za „Nezavisne novine“.

Cikotić je istakao da su male šanse da BiH sljedećeg mjeseca dobije zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), ali da još nije izgubljena prilika da vojnici Oružanih snaga BiH budu upućeni u Avganistan.

On naglašava da su svi politički faktori u BiH jedinstveni u vezi sa putem BiH prema NATO paktu, te da su sve ostale izjave stvar političke i izborne kampanje.

Cikotić tvrdi da postoji plan za rješavanje problema vojnika koji napuštaju OS BiH, te da oni nisu prepušteni sami sebi.

„To nije otpuštanje vojnika, nego velikom broju vojnika ističu ugovori. Ovi vojnici nisu prepušteni sami sebi zbog toga što imamo zakon koji još može biti potvrđen u Domu naroda. Riječ je o zakonu o povoljnom penzionisanju veterana kojima ove godidne ističu ugovori… Dali smo podršku zakonu koji ne dovodi u pitanje reformu i napredak prema NATO-u. Ako ima novca našli smo način da podržimo zakonito rješenje povoljnog penzionisanja svih pripadnika ratnih formacija“, kaže Cikotić.

On je naveo da je revizorski izvještaj Ministarstva odbrane za 2009. godinu, koji je pokazao da postoji puno neregularnosti u trošenju novca u OS BiH, koristan za Ministarstvo i OS BiH i da može da se koristi kao dobar instrument da se ima uvid u stanje.

Ostavi poruku