SHARE

Раднице требињског “Новотекса” окупиле су се данас испред предузећа, а као разлог су навеле то што је директор Никола Ракић позвао један број радница да дођу на посао.Предсједница Синдиката “Новотекса” Боса Уљаревић рекла је Срни да је разговарала са директором о исплати двије плате како би раднице почеле да раде, али да је добила негативан одговор, уз објашњење да нема новца.

“Синдикат је прије два мјесеца тражио од руковоства да обезбиједи посао за све раднице, да уплати двије плате и напише појединачна дуговања за сваку радницу, али од тога нема ништа”, рекла је Уљаревићева.

Она је нагласила да овај синдикат подржава недавну изјаву премијера РС Милорада Додика да дугови “Новотекса” од око 30 милиона КМ буду претворени у акције.

Уљаревићева је упитала зашто Влада РС не проводи своје закључке у којима подржава захтјеве радница за исплату заосталих плата и покретање производње.

“Имамо обећања од бивших купаца `Бракса` и `Цереса` да ће се вратити у Требиње ако се промијени руководство и ако Влада РС преузме предузеће”, нагласила је Уљаревићева.

Она је недавно основани независни синдикат у овом предузећу назвала нелегалним и синдикатом руководства.

Директор “Новотекса” Никола Ракић одбацио је оптужбе да се радници селективно позивају на посао.

“Ја могу да позивам раднице само по тракама, а данас је требала да почне радити прва трака, јер толико има посла у овом тренутку. Оне су дошле на посао, али их је спријечила група радница незадовољних што све нису позване на посао”, рекао је Ракић.

Он је истакао да је његов задатак да обезбиједи производњу за иностране купце и најавио да би већ наредне седмице требало да буде посла за још једну производну линију.

“Намјеравамо да у најскорије вријеме позовемо већину радница на посао, а ако и даље будемо у томе спречавани, као данас, бићемо приморани да омогућимо безбједан улазак у предузеће радницама које желе да раде”, нагласио је Ракић.

Директор “Новотекса” каже да, према закону, 15 радника који су се удружили може да оснује синдикат, а независни синдикат “Новотекса” је на Оснивачкој скуштини имао тај број.

Он је негирао да синдикат који предводи Боса Уљаревић има обећања “Бракса” и “Цереса” за наставак пословне сарадње и објаснио да су ове фирме званично потврдиле руководству “Новотекса” да не желе сарадњу, а “Церекс” је евентуалне разговоре најавио тек за годину дана.

Након јануарског прекида рада, “Новотекс” су напустила два највећа њемачка парнтера “Бракс” и “Церес”, а раднице су већ неколико мјесеци кућама.

Руководство најављује сарадњу са новим пословним партнерима из Италије и Њемачке, али ако буде покренута производња, што је услов страних партнера.

“Са италијанским купцем смо потписали уговор на 88 000 панталона до краја године, а на основу овог уговора би до краја августа требало да произведемо 27 000 комада, што би упослило око 150 радница. Од септембра очекујемо уговоре и са њемачким партнерима”, појаснио је Ракић.

SHARE

Оставите одговор