Radnice trebinjskog „Novoteksa“ okupile su se danas ispred preduzeća, a kao razlog su navele to što je direktor Nikola Rakić pozvao jedan broj radnica da dođu na posao.Predsjednica Sindikata „Novoteksa“ Bosa Uljarević rekla je Srni da je razgovarala sa direktorom o isplati dvije plate kako bi radnice počele da rade, ali da je dobila negativan odgovor, uz objašnjenje da nema novca.

„Sindikat je prije dva mjeseca tražio od rukovostva da obezbijedi posao za sve radnice, da uplati dvije plate i napiše pojedinačna dugovanja za svaku radnicu, ali od toga nema ništa“, rekla je Uljarevićeva.

Ona je naglasila da ovaj sindikat podržava nedavnu izjavu premijera RS Milorada Dodika da dugovi „Novoteksa“ od oko 30 miliona KM budu pretvoreni u akcije.

Uljarevićeva je upitala zašto Vlada RS ne provodi svoje zaključke u kojima podržava zahtjeve radnica za isplatu zaostalih plata i pokretanje proizvodnje.

„Imamo obećanja od bivših kupaca `Braksa` i `Ceresa` da će se vratiti u Trebinje ako se promijeni rukovodstvo i ako Vlada RS preuzme preduzeće“, naglasila je Uljarevićeva.

Ona je nedavno osnovani nezavisni sindikat u ovom preduzeću nazvala nelegalnim i sindikatom rukovodstva.

Direktor „Novoteksa“ Nikola Rakić odbacio je optužbe da se radnici selektivno pozivaju na posao.

„Ja mogu da pozivam radnice samo po trakama, a danas je trebala da počne raditi prva traka, jer toliko ima posla u ovom trenutku. One su došle na posao, ali ih je spriječila grupa radnica nezadovoljnih što sve nisu pozvane na posao“, rekao je Rakić.

On je istakao da je njegov zadatak da obezbijedi proizvodnju za inostrane kupce i najavio da bi već naredne sedmice trebalo da bude posla za još jednu proizvodnu liniju.

„Namjeravamo da u najskorije vrijeme pozovemo većinu radnica na posao, a ako i dalje budemo u tome sprečavani, kao danas, bićemo primorani da omogućimo bezbjedan ulazak u preduzeće radnicama koje žele da rade“, naglasio je Rakić.

Direktor „Novoteksa“ kaže da, prema zakonu, 15 radnika koji su se udružili može da osnuje sindikat, a nezavisni sindikat „Novoteksa“ je na Osnivačkoj skuštini imao taj broj.

On je negirao da sindikat koji predvodi Bosa Uljarević ima obećanja „Braksa“ i „Ceresa“ za nastavak poslovne saradnje i objasnio da su ove firme zvanično potvrdile rukovodstvu „Novoteksa“ da ne žele saradnju, a „Cereks“ je eventualne razgovore najavio tek za godinu dana.

Nakon januarskog prekida rada, „Novoteks“ su napustila dva najveća njemačka parntera „Braks“ i „Ceres“, a radnice su već nekoliko mjeseci kućama.

Rukovodstvo najavljuje saradnju sa novim poslovnim partnerima iz Italije i Njemačke, ali ako bude pokrenuta proizvodnja, što je uslov stranih partnera.

„Sa italijanskim kupcem smo potpisali ugovor na 88 000 pantalona do kraja godine, a na osnovu ovog ugovora bi do kraja avgusta trebalo da proizvedemo 27 000 komada, što bi uposlilo oko 150 radnica. Od septembra očekujemo ugovore i sa njemačkim partnerima“, pojasnio je Rakić.

Ostavi poruku