Naslovna Vijesti Mejer: Američka vlada – arogantni policajac

Mejer: Američka vlada – arogantni policajac

0

Izvještaj Stejt dipartmenta po kojem zvaničnici Republike Srpske (RS) podrivanjem institucija BiH usporavaju borbu protiv terorizma odličan je primjer da se američka vlada nastavlja ponašati kao arogantni svjetski policajac, ocijenio je profesor vašingtonskog Nacionalnog univerziteta za odbranu Stiven Mejer.

Mejer, koji je i nekadašnji analitičar CIA za Balkan, rekao je da izvještaj ne nudi dokaze za takve tvrdnje i da nema nijednog argumenta po kojem zvaničnici Srpske podrivanjem institucija BiH opstruišu borbu protiv terorizma.

On je u izjavi za „Večernje novosti“ naglasio da je riječ o nastavku politike zvaničnog Vašingtona koji smatra da SAD jedine posjeduju istinu o svim pitanjima i da svi drugi slijepo moraju da slijede tu istinu.

Prema njegovim riječima, izvještaj Stejt dipartmenta baziran je na poznatom i starom američkom stavu da ne treba jačati državu BiH i da su svaka druga rješenja unutrašnjeg uređenja zemlje za njih neprihvatljiva.

U godišnjem izvještaju Stejt dipartmenta navodi se da su „napori zvaničnika RS na potkopavanju državnih institucija usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma“.

„BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi“, smatra Stejt dipartment.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version