SHARE

Извјештај Стејт дипартмента по којем званичници Републике Српске (РС) подривањем институција БиХ успоравају борбу против тероризма одличан је примјер да се америчка влада наставља понашати као арогантни свјетски полицајац, оцијенио је професор вашингтонског Националног универзитета за одбрану Стивен Мејер.

Мејер, који је и некадашњи аналитичар ЦИА за Балкан, рекао је да извјештај не нуди доказе за такве тврдње и да нема ниједног аргумента по којем званичници Српске подривањем институција БиХ опструишу борбу против тероризма.

Он је у изјави за “Вечерње новости” нагласио да је ријеч о наставку политике званичног Вашингтона који сматра да САД једине посједују истину о свим питањима и да сви други слијепо морају да слиједе ту истину.

Према његовим ријечима, извјештај Стејт дипартмента базиран је на познатом и старом америчком ставу да не треба јачати државу БиХ и да су свака друга рјешења унутрашњег уређења земље за њих неприхватљива.

У годишњем извјештају Стејт дипартмента наводи се да су “напори званичника РС на поткопавању државних институција успорили напоре да се побољшају оперативни капацитети БиХ у борби против тероризма и финансирања тероризма”.

“БиХ је остала слаба, децентрализована држава са слабом међуагенцијском комуникацијом и сигурносним агенцијама које се такмиче за овлаштења. Сви ти фактори резултирали су да БиХ буде подложна томе да се потенцијално њена територија искористи за терористичке операције у Европи”, сматра Стејт дипартмент.

SHARE

Оставите одговор