Naslovna Vijesti Beograd neće mijenjati rezoluciju

Beograd neće mijenjati rezoluciju

0

Vlada Srbije neće pristati na bilo kakav dogovor sa ključnim članicama EU i SAD u vezi sa rezolucijom povodom odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu, piše „Pres“, pozivajući se na vrh vlasti Srbije.Prema istom izvoru, procjena srpske vlasti je da bi poraz u Generalnoj skupštini UN bio manje štetan po diplomatsku borbu za očuvanje Kosova, nego dogovor sa najuticajnijim članicama EU i SAD o novoj rezoluciji.

Vlast u Srbiji je uvjerena da će zapadne zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova pokušati da političkim i ekonomskim pritiscima natjeraju Srbiju da odustane od svog prijedloga u UN.

„Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti `za malo`“, ocijenio je isti izvor iz vrha vlasti i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je „jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja svijeta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi spriječile pregovore o statusu Kosova“.

Izvor „Presa“ vjeruje da će upravo korištenje tolike sile protiv Srbije izazvati animozitet kod zemalja koje razmišljaju da priznaju Kosovo i da poslije toga to neće učiniti.

Takvo ponašanje Zapada samo će, smatra ovaj izvor, učvrstiti stav Rusije, Kine, Indije, Brazila i drugih da ne priznaju Kosovo i zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN nego da se dogovori sa EU i SAD.

„Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju“, kaže ovaj sagovornik.

Prema njegovim riječima, Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sjednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra, a jedna je mogućnost da Srbija obezbijedi većinu za svoju rezoluciju, što je, kako je izjavio šef diplomatije Vuk Jeremić, gotovo nemoguća misija.

Druga opcija jeste da, u dogovoru sa Velikom Britanijom, Francuskom i SAD, izmijeni tekst rezolucije i izbaci „sporne dijelove“: da je secesija neprihvatljiva i da traži nastavak pregovora o statusu Kosova, a treća opcija je da Srbija ne dobije dovoljnu podršku članica Generalne skupštine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version