SHARE

Влада Србије неће пристати на било какав договор са кључним чланицама ЕУ и САД у вези са резолуцијом поводом одлуке Међународног суда правде о Косову, пише “Прес”, позивајући се на врх власти Србије.Према истом извору, процјена српске власти је да би пораз у Генералној скупштини УН био мање штетан по дипломатску борбу за очување Косова, него договор са најутицајнијим чланицама ЕУ и САД о новој резолуцији.

Власт у Србији је увјерена да ће западне земље које подржавају независност Косова покушати да политичким и економским притисцима натјерају Србију да одустане од свог приједлога у УН.

“Ако и изгубимо, процењујемо да ће то бити `за мало`”, оцијенио је исти извор из врха власти и додао да ће се у том случају створити ситуација у којој је “једна Србија изгубила од најмоћнијих земаља свијета које су морале да искористе сву своју снагу да би спријечиле преговоре о статусу Косова”.

Извор “Преса” вјерује да ће управо кориштење толике силе против Србије изазвати анимозитет код земаља које размишљају да признају Косово и да послије тога то неће учинити.

Такво понашање Запада само ће, сматра овај извор, учврстити став Русије, Кине, Индије, Бразила и других да не признају Косово и зато је за Србију можда и боље да изгуби у УН него да се договори са ЕУ и САД.

“Само ако Србија остане чврста, земље које подржавају Косово први пут ће морати с њом озбиљно да преговарају”, каже овај саговорник.

Према његовим ријечима, Србија ће бити суочена са три избора пред сједницу Генералне скупштине УН која ће бити одржана половином септембра, а једна је могућност да Србија обезбиједи већину за своју резолуцију, што је, како је изјавио шеф дипломатије Вук Јеремић, готово немогућа мисија.

Друга опција јесте да, у договору са Великом Британијом, Француском и САД, измијени текст резолуције и избаци “спорне дијелове”: да је сецесија неприхватљива и да тражи наставак преговора о статусу Косова, а трећа опција је да Србија не добије довољну подршку чланица Генералне скупштине.

SHARE

Оставите одговор