Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je nepravosnažno rješenje o izručenju pripadnika „zemunskog klana“ Sretka Kalinića Srbiji.Kalinić ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, a u Srbiji je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

„Vanraspravno vijeće donijelo je nepravosnažno rješenje na koje se Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud“, izjavio je hrvatskim medijima portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

On je naveo da, s obzirom na potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije, od 29. juna, nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, što bi bio prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina nekoj drugoj državi.

Devčić je rekao da se Srbija obvezala da će Kaliniću ponoviti krivični postupak budući da je osuđen u odsustvu, što je, takođe, predviđeno sporazumom koji su potpisale Hrvatska i Srbija.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana poslije njegovog hapšenja u Zagrebu nakon što je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Kalinić je sredinom jula rekao sudiji Veri Polak Presečki da ne pristaje na izručenje, jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje.

Ostavi poruku