Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда донијело је неправоснажно рјешење о изручењу припадника „земунског клана“ Сретка Калинића Србији.Калинић има хрватско и српско држављанство, а у Србији је у одсуству осуђен на 30 година затвора због убиства предсједника Владе Србије Зорана Ђинђића 2003. године.

„Ванрасправно вијеће донијело је неправоснажно рјешење на које се Калинић може жалити у року од три дана, а о евентуалној жалби одлучује Врховни суд“, изјавио је хрватским медијима портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Он је навео да, с обзиром на потписани споразум између Хрватске и Србије, од 29. јуна, нема препрека за изручење Калинића Србији, што би био први случај изручења хрватског држављанина некој другој држави.

Девчић је рекао да се Србија обвезала да ће Калинићу поновити кривични поступак будући да је осуђен у одсуству, што је, такође, предвиђено споразумом који су потписале Хрватска и Србија.

Србија је изручење Калинића тражила 11. јуна, три дана послије његовог хапшења у Загребу након што је на језеру у Ракитју на њега пуцао други осуђеник за Ђинђићево убиство Милош Симовић.

Калинић је средином јула рекао судији Вери Полак Пресечки да не пристаје на изручење, јер сматра да у Србији не би имао поштено суђење.

Ostavi poruku