SHARE

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да ће уз вјешто коришћење главног адута да Србија жели интеграцију у ЕУ сљедећи притисак Стејт дипартмента на Београд бити захтјев да уразуми Србе на сјеверу Косова да прихвате власт Приштине.Кесић је рекао да се у дипломатским круговима у Вашингтону и међу онима који утичу на креирање политике све чешће истиче увјерење да се “Србија опредијелила за ЕУ” и да ће зато питање Косова бити мање проблематично.

Он је у изјави за београдски дневник “Блиц” навео да су у Вашингтону охрабрени сигналима из Србије у посљедњих десетак дана и сматрају да ће Београд прихватити реалност на Косову.

“Расположење везано за Косово у Вашингтону је веома оптимистично. На основу расправе у Скупштини Србије и изјава министра Вука Јеремића о томе да се Србија неће сукобљавати са Бриселом и Вашингтоном због Косова, ствара се уверење да је коначно дошло до помака у позицији Србије и да зато није време да се тражи неко компромисно решење око статуса и поделе, већ да треба искористити тренутак и додатно уценити Србију чланством у ЕУ”, рекао је Кесић, који је и старији партнер у консултантској компанији из Вашингтона “ТЦМ Глобал Косултантс ЛЛЦ”.

Кесић наводи да у САД влада увјерење да треба наставити са досадашњом тврдом политиком и да је рјешење близу, а “Београду је послата јасна порука да после мишљења Међународног суда правде нема повратка и да треба што пре покренути преговоре између Београда и Приштине о конкретним проблемима”.

Он сматра да је Србија сада у неповољнијем положају него што је била прије изношења мишљења суда и да јој се више не нуди убрзање приступа ЕУ у замјену за кооперативност око Косова.

“Србија је хтела и ЕУ и Косово, а сад ће остати и без једног и без другог”, нагласио је Кесић.

“Блиц” пише да министар иностраних послова Србије Вук Јеремић ових дана неуморно покушава да обезбиједи већину у Генералној скупштини УН за српску резолуцију о Косову којом се осуђује једнострано проглашење независности и траже преговори о свим отвореним питањима.

Позивајући се на изворе блиске државном врху Србије, лист пише како чињеница да још ниједна земља није признала Косово након мишљења суда охрабрује Београд да би могао да добије већину за своје ставове.

Међународни суд правде донио је 22. јула савјетодавно мишљење да косовски Албанци декларацијом о једностраном проглашењу независности нису прекршили међународно право, нити резолуцију Савјета безбједности УН 1244, као ни правни поредак установљен у покрајини том резолуцијом. Суд није хтио да се бави политичким посљедицама декларације, већ их је препустио институцији која је тражила мишљење – Генералној скупштини УН.

Мисија Србије при УН поднијела је 28. јула Генералној скупштини УН Резолуцију којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за рјешавање територијалних питања и позива на проналажење рјешења путем дијалога.

SHARE

Оставите одговор