Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocijenio je da će uz vješto korišćenje glavnog aduta da Srbija želi integraciju u EU sljedeći pritisak Stejt dipartmenta na Beograd biti zahtjev da urazumi Srbe na sjeveru Kosova da prihvate vlast Prištine.Kesić je rekao da se u diplomatskim krugovima u Vašingtonu i među onima koji utiču na kreiranje politike sve češće ističe uvjerenje da se „Srbija opredijelila za EU“ i da će zato pitanje Kosova biti manje problematično.

On je u izjavi za beogradski dnevnik „Blic“ naveo da su u Vašingtonu ohrabreni signalima iz Srbije u posljednjih desetak dana i smatraju da će Beograd prihvatiti realnost na Kosovu.

„Raspoloženje vezano za Kosovo u Vašingtonu je veoma optimistično. Na osnovu rasprave u Skupštini Srbije i izjava ministra Vuka Jeremića o tome da se Srbija neće sukobljavati sa Briselom i Vašingtonom zbog Kosova, stvara se uverenje da je konačno došlo do pomaka u poziciji Srbije i da zato nije vreme da se traži neko kompromisno rešenje oko statusa i podele, već da treba iskoristiti trenutak i dodatno uceniti Srbiju članstvom u EU“, rekao je Kesić, koji je i stariji partner u konsultantskoj kompaniji iz Vašingtona „TCM Global Kosultants LLC“.

Kesić navodi da u SAD vlada uvjerenje da treba nastaviti sa dosadašnjom tvrdom politikom i da je rješenje blizu, a „Beogradu je poslata jasna poruka da posle mišljenja Međunarodnog suda pravde nema povratka i da treba što pre pokrenuti pregovore između Beograda i Prištine o konkretnim problemima“.

On smatra da je Srbija sada u nepovoljnijem položaju nego što je bila prije iznošenja mišljenja suda i da joj se više ne nudi ubrzanje pristupa EU u zamjenu za kooperativnost oko Kosova.

„Srbija je htela i EU i Kosovo, a sad će ostati i bez jednog i bez drugog“, naglasio je Kesić.

„Blic“ piše da ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ovih dana neumorno pokušava da obezbijedi većinu u Generalnoj skupštini UN za srpsku rezoluciju o Kosovu kojom se osuđuje jednostrano proglašenje nezavisnosti i traže pregovori o svim otvorenim pitanjima.

Pozivajući se na izvore bliske državnom vrhu Srbije, list piše kako činjenica da još nijedna zemlja nije priznala Kosovo nakon mišljenja suda ohrabruje Beograd da bi mogao da dobije većinu za svoje stavove.

Međunarodni sud pravde donio je 22. jula savjetodavno mišljenje da kosovski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom. Sud nije htio da se bavi političkim posljedicama deklaracije, već ih je prepustio instituciji koja je tražila mišljenje – Generalnoj skupštini UN.

Misija Srbije pri UN podnijela je 28. jula Generalnoj skupštini UN Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje rješenja putem dijaloga.

Ostavi poruku