Na Spomen-kosturnici u Banjaluci danas su predati porodicama posmrtni ostaci 10 boraca i civila koji su identifikovani 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske.Na početku ceremonije ispraćaja posmrtnih ostataka intonirana je himna RS „Moja Republika“ i minutom ćutanja odata počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Vojske RS i civilima iz Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon toga, sveštenici Banjalučke eparhije služili su parastos, porodice poginulih i nestalih prislužile su svijeće i položile vijence i cvijeće na Spomen-kosturnicu, a zatim su porodice preuzele posmrtne ostatke svojih najmilijih koje su nosili pripadnici 3. pješadijskog /RS puka/ Oružanih snaga BiH.

Predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS su 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica RS izvršili konačnu identifikaciju posmrtnih ostataka 10 lica srpske nacionalnosti nestalih 1995. godine na području Livna, Glamoča, Šipova, Ključa, Mrkonjić Grada i Petrovca.

Identifikovani su Mile (Mitra) Nakić, rođen 1975. godine, Zoran (Boška) Dunović, rođen 1962, i Dimitrije (Ostoje) Čenić, rođen 1962, koji su nestali na planini Staretina u opštini Livno, Neđo (Mile) Grahovac, rođen 1957. godine, nestao na lokalitetu Babići u opštini Šipovo, Mara (Jove) Matić, rođena 1919. godine, nestala na području opštine Glamoč, Marija (Rade) Jovanović, rođena 1940. godine, nestala na lokalitetu Podgorja, u opštini Mrkonjić Grad.

Identifikovani su i Milenko (Rade) Dakić, rođen 1962. godine, nestao na lokalitetu Trijebovo u opštini Mrkonjić Grad, Mlađen (Jove) Vujinović, rođen 1917. godine, nestao na lokalitetu Ljubine u opštini Ključ, Drago (Jove) Miljević, nestao na lokalitetu Vedro Polje u opštini Petrovac i Jagoda (Nikole) Todorović, rođena 1912. godine, nestala u izbjegličkoj koloni na području opštine Prijedor.

Današnjem ispraćaju posmrtnih ostataka, koji su organizovali Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Operativni tim za traženje nestalih lica RS, prisustvovali su generalni sekretar kabineta predsjednika RS Siniša Karan, v.d.pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu RS Duško Milunović, predstavnici Narodne skupštine RS, Vlade, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar, te predstavnici Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Crvenog krsta RS, Saveza logoraša, Boračke organizacije RS, Gradske boračke organizacije Banjaluke i Gradske organizacije porodica zarobljenioh, poginulih i nestalih Banjaluka.

Ostavi poruku