На Спомен-костурници у Бањалуци данас су предати породицама посмртни остаци 10 бораца и цивила који су идентификовани 5. августа у просторијама Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске.На почетку церемоније испраћаја посмртних остатака интонирана је химна РС „Моја Република“ и минутом ћутања одата почаст свим погинулим и несталим припадницима Војске РС и цивилима из Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након тога, свештеници Бањалучке епархије служили су парастос, породице погинулих и несталих прислужиле су свијеће и положиле вијенце и цвијеће на Спомен-костурницу, а затим су породице преузеле посмртне остатке својих најмилијих које су носили припадници 3. пјешадијског /РС пука/ Оружаних снага БиХ.

Представници Завода за судску медицину РС су 5. августа у просторијама Оперативног тима за тражење несталих лица РС извршили коначну идентификацију посмртних остатака 10 лица српске националности несталих 1995. године на подручју Ливна, Гламоча, Шипова, Кључа, Мркоњић Града и Петровца.

Идентификовани су Миле (Митра) Накић, рођен 1975. године, Зоран (Бошка) Дуновић, рођен 1962, и Димитрије (Остоје) Ченић, рођен 1962, који су нестали на планини Старетина у општини Ливно, Неђо (Миле) Граховац, рођен 1957. године, нестао на локалитету Бабићи у општини Шипово, Мара (Јове) Матић, рођена 1919. године, нестала на подручју општине Гламоч, Марија (Раде) Јовановић, рођена 1940. године, нестала на локалитету Подгорја, у општини Мркоњић Град.

Идентификовани су и Миленко (Раде) Дакић, рођен 1962. године, нестао на локалитету Тријебово у општини Мркоњић Град, Млађен (Јове) Вујиновић, рођен 1917. године, нестао на локалитету Љубине у општини Кључ, Драго (Јове) Миљевић, нестао на локалитету Ведро Поље у општини Петровац и Јагода (Николе) Тодоровић, рођена 1912. године, нестала у избјегличкој колони на подручју општине Приједор.

Данашњем испраћају посмртних остатака, који су организовали Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Оперативни тим за тражење несталих лица РС, присуствовали су генерални секретар кабинета предсједника РС Синиша Каран, в.д.помоћника министра за борачко-инвалидску заштиту РС Душко Милуновић, представници Народне скупштине РС, Владе, руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар, те представници Републичког центра за истраживање ратних злочина, Црвеног крста РС, Савеза логораша, Борачке организације РС, Градске борачке организације Бањалуке и Градске организације породица заробљениох, погинулих и несталих Бањалука.

Ostavi poruku