SHARE

У селу Чаваш у Поповом пољу, које је до рата припадало требињској, а сада општини Равно, данас ће бити служен помен за 102 становника тог села које су прије 69 година усташе убиле у једном дану.Помен ће  служити јереј Младен Жуловић, парох из Љубиња.

Након звјерског мучења 11. августа 1941. године убијена су 102 српска житеља овог села и један најамни радник из околине Стоца, од којих је најмлађи страдалник имао десет дана, а најстарији 96 година.

Страдање је преживио петнаестогодишњи дјечак који је успио да побјегне и средњовјечни мушкарац који је сакривен посматрао стравичне призоре мучења и убијања своје дјеце, супруге и родбине, које су организовали и извршиле усташе из околине Стоца и Горњег Храсна.

Тог дана страдало је 55 чланова породице Милошевић, 20 чланова породице Мијатовић, 14 чланова породице Михић, 11 чланова Милетића и два члана породице Мичета.

У селу је преживјело 47 Срба који су побјегли прије тог злочина или на дан страдња, да би у мају 1992. године поново тражили спас у бјекству, јер су њихово село минирали и спалили припадници ХВО-а, а годину после миниран је и споменик жртвама.

У селу Чаваш обновљена је само једна кућа, а у селу живе двије породице без струје и пута.

SHARE

Оставите одговор