U selu Čavaš u Popovom polju, koje je do rata pripadalo trebinjskoj, a sada opštini Ravno, danas će biti služen pomen za 102 stanovnika tog sela koje su prije 69 godina ustaše ubile u jednom danu.Pomen će  služiti jerej Mladen Žulović, paroh iz Ljubinja.

Nakon zvjerskog mučenja 11. avgusta 1941. godine ubijena su 102 srpska žitelja ovog sela i jedan najamni radnik iz okoline Stoca, od kojih je najmlađi stradalnik imao deset dana, a najstariji 96 godina.

Stradanje je preživio petnaestogodišnji dječak koji je uspio da pobjegne i srednjovječni muškarac koji je sakriven posmatrao stravične prizore mučenja i ubijanja svoje djece, supruge i rodbine, koje su organizovali i izvršile ustaše iz okoline Stoca i Gornjeg Hrasna.

Tog dana stradalo je 55 članova porodice Milošević, 20 članova porodice Mijatović, 14 članova porodice Mihić, 11 članova Miletića i dva člana porodice Mičeta.

U selu je preživjelo 47 Srba koji su pobjegli prije tog zločina ili na dan stradnja, da bi u maju 1992. godine ponovo tražili spas u bjekstvu, jer su njihovo selo minirali i spalili pripadnici HVO-a, a godinu posle miniran je i spomenik žrtvama.

U selu Čavaš obnovljena je samo jedna kuća, a u selu žive dvije porodice bez struje i puta.

Ostavi poruku