На Спомен-костурници у Бањалуци данас ће бити предати породицама посмртни остаци 10 бораца и цивила који су идентификовани 5. августа у просторијама Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске.Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС истиче у саопштењу да је ово први пут од формирања Института за нестала лица БиХ да је организован испраћај и предаја посмртних остатака породицама из Српске.

Посљедњи пут породице су преузеле тијела 2007. године, подсјећа се у саопштењу.

Испраћај посмртних остатака предвиђен је у 11.00 часова служењем парастоса, прислуживањем свијећа, а предвиђена су и обраћања званичника, након чега ће породице преузети тијела ради сахране.

Испраћају, чији су организатори Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Оперативни тим за тражење несталих лица РС, присуствоваће представници законодавне и извршне власти Српске, чланови породица погинулих, невладиних организација.

Представници Завода за судску медицину РС су 5. августа у просторијама Оперативног тима за тражење несталих лица РС извршили коначну идентификацију посмртних остатака 10 лица српске националности несталих 1995. године на подручју Ливна, Гламоча, Шипова, Кључа, Мркоњић Града и Петровца.

Идентификовани су Миле (Митра) Накић, рођен 1975. године, Зоран (Бошка) Дуновић, рођен 1962, и Димитрије (Остоје) Ченић, рођен 1962, који су нестали на планини Старетина у општини Ливно, Неђо (Миле) Граховац, рођен 1957. године, нестао на локалитету Бабићи у општини Шипово, Мара (Јове) Матић, рођена 1919. године, нестала на подручју општине Гламоч, Марија (Раде) Јовановић, рођена 1940. године, нестала на локалитету Подгорја, у општини Мркоњић Град.

Идентификовани су и Миленко (Раде) Дакић, рођен 1962. године, нестао на локалитету Тријебово у општини Мркоњић Град, Млађен (Јове) Вујиновић, рођен 1917. године, нестао на локалитету Љубине у општини Кључ, Драго (Јове) Миљевић, нестао на локалитету Ведро Поље у општини Петровац, и Јагода (Николе) Тодоровић, рођена 1912. године, нестала у избјегличкој колони на подручју општине Приједор.

Ostavi poruku