Na Spomen-kosturnici u Banjaluci danas će biti predati porodicama posmrtni ostaci 10 boraca i civila koji su identifikovani 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske.Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS ističe u saopštenju da je ovo prvi put od formiranja Instituta za nestala lica BiH da je organizovan ispraćaj i predaja posmrtnih ostataka porodicama iz Srpske.

Posljednji put porodice su preuzele tijela 2007. godine, podsjeća se u saopštenju.

Ispraćaj posmrtnih ostataka predviđen je u 11.00 časova služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća, a predviđena su i obraćanja zvaničnika, nakon čega će porodice preuzeti tijela radi sahrane.

Ispraćaju, čiji su organizatori Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Operativni tim za traženje nestalih lica RS, prisustvovaće predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Srpske, članovi porodica poginulih, nevladinih organizacija.

Predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS su 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica RS izvršili konačnu identifikaciju posmrtnih ostataka 10 lica srpske nacionalnosti nestalih 1995. godine na području Livna, Glamoča, Šipova, Ključa, Mrkonjić Grada i Petrovca.

Identifikovani su Mile (Mitra) Nakić, rođen 1975. godine, Zoran (Boška) Dunović, rođen 1962, i Dimitrije (Ostoje) Čenić, rođen 1962, koji su nestali na planini Staretina u opštini Livno, Neđo (Mile) Grahovac, rođen 1957. godine, nestao na lokalitetu Babići u opštini Šipovo, Mara (Jove) Matić, rođena 1919. godine, nestala na području opštine Glamoč, Marija (Rade) Jovanović, rođena 1940. godine, nestala na lokalitetu Podgorja, u opštini Mrkonjić Grad.

Identifikovani su i Milenko (Rade) Dakić, rođen 1962. godine, nestao na lokalitetu Trijebovo u opštini Mrkonjić Grad, Mlađen (Jove) Vujinović, rođen 1917. godine, nestao na lokalitetu Ljubine u opštini Ključ, Drago (Jove) Miljević, nestao na lokalitetu Vedro Polje u opštini Petrovac, i Jagoda (Nikole) Todorović, rođena 1912. godine, nestala u izbjegličkoj koloni na području opštine Prijedor.

Ostavi poruku