Ognjen Tadić, kandidat za predsjednika Republike Srpske /RS/ iz opozicione koalicije „Zajedno za Srpsku“, poručio je da Srpska nema potrebu za ustavnim promjenama u BiH.On je u intervjuu Srni naveo da ulogu predsjednika Srpske vidi u zastupanju interesa građana, te da se nije kandidovao da bi bio nečija marioneta ili formalni predsjednik, koji će se pojaviti dva-tri puta godišnje.

„Očekujem da građani razumiju da su izbori `dan D` za sve nas, jedan od prelomnih trenutaka u istoriji RS i svih njenih građana, i da je ovo tačka sa koje možemo krenuti još dublje u degradaciju institucija Srpske i degradaciju njenog ekonomskog i pravnog sistema, ili iskoristiti priliku i napraviti zaokret koji će nas polako početi izvačiti sa puta prema dnu, kojim, nažalost, idemo“, rekao je Tadić.

On je pozvao građane da izađu na predstojeće izbore u što većem broju, „jer se radi o prelomnom trenutku koji odlučuje o daljem putu Srpske ka dnu ili izlasku iz te situacije“.

Tadić smatra da ni jedan glas, kao oruđe promjene, ne smije ostati pasivan i napominje da građani trebaju da se prilikom glasanja „osvrnu na protekle četiri godine i procjene da li su zadovoljni svojim životima i da li je za taj protekli period postavljen temelj za bolju budućnosti ili se produžio tunel u kojem se nalazimo“.

On očekuje da građani Srpske na izborima „iskažu građansku hrabrost i da ulože glas za promjene, a protiv politike nepotizma, kriminala, načina na koji se rasprodaje državna imovina i interes, obavlja privatizacija, pere novac, te protiv smanjivanja plata i penzija“.

„Ono čemu se moramo posvetiti je poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa građana, a koliko je u našoj moći, i čitavog okruženja. To je prioritetan cilj, a naše je, da uz podršku građana našem programu prije izbora, i stalnu saradnju sa njima nakon izbora, pronađemo najbolji način i politički okvir za ostvarivanje tog cilja“, rekao je Tadić.

On je društveno-ekonomsku situaciju ocijenio kao krajnje ozbiljnu, potkrepljujući to „padom investicija za 25 odsto, željom sve većeg broja ljudi, pogotovo mladih, da napuste ove prostore, kao i podatkom UNHCR-a prema kojem u BiH 170 000 djece žive ispod granice siromaštva“.

Tadić je odlučnost Koalicije „Zajedno za Srpsku“ za uspostavljanje sigurnije i izvjesnije ekonomske, socijalne i političke budućnosti građana i ocijenio da je „mnogo vremena utrošeno na zavaravanje građana pričama o udruživanju, razdruživanju, konfederaciji, federaciji u kojima je zanemren položaj građanina kao čovjeka i pojedinca“.

Odgovarajući na pitanje da li bi se kao predsjednik Srpske miješao u rad Vlade, Tadić je naveo da se u funkcionisanju sadašnje vlade mnogo toga može staviti pod znak pitanja i da su mnogobrojne situacije u kojima bi morao da reaguje kao predsjednik RS i zastupnik interesa građana.

Prema njegovim riječima, apsolutno je primarno da Vlada radi u interesu građana, a ne premijera, ministara i njima bliskih krugova.

„Postupuci ove vlade nisu transparentni i nisu društveno pravedni, i kao takvi, nisu dobar primjer za rad ni jedne buduće vlade. Stvorio se uzak krug ljudi koji od tih postupka imaju izrazitu finansijsku korist, i sve širi krug građana preko čijih leđa se ostvaruju interesi ovog uskog kruga“, ocijenio je Tadić.

Tadić je rekao da sama kontrukcija pitanja da se predsjednik RS miješa u rad Vlade „u startu pokazuje nezdravu politiku i mišljenje koje se nameće od aktuelne vladajuće političke opcije, prema kojem te dvije institucije mogu funkcionisati jedino ukoliko njeni predstavnici dolaze iz iste opcije, i da je to saradnja, a da su sve ostale mogućnosti – `miješanje`“.

Odgovarajući na pitanje kako vidi položaj Srpske i BiH u regionu nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji, Tadić je odgovorio “ da bi se nešto ozbiljnije o tome moglo govoriti da je neko drugi na vlasti, a ne Milorad Dodik“, koji se, kako je naveo, „ponovo udvara Amerikancima“.

Ostavi poruku