Насловна Вијести Срби из Санџака: Зукорлић – проблем Бошњака и државе

Срби из Санџака: Зукорлић – проблем Бошњака и државе

6

Намера главног муфтије Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића да обнови „партизанску аутономију Санџака“ неприхватљиво је са становишта Срба коју ту живе и који сматрају да је време за одлучан одговор државе Зукорлићу.

Заменик градоначелника Новог Пазара и представник Јединствене српске листе Вујица Тиосављевић истиче у изјави Тањугу да званичне градске институције немају никакве везе с том идејом и никада је неће подржати.

„Срби немају проблем са Зукорлићем који је небитан фактор, осим у домену верских питања муслимана и зато се они са њим неће ни обрачунавати. Зукорлић је проблем Бошњака и државе Србије која ће са њим морати да се обрачуна а, чини се, крајње је време за то“, рекао је Тиосављевић који у Новом Пазару предводи Нову Србију.

Његов колега из Српске радикалне странке Милан Веселиновић уверен је да Зукорлићева идеја о обнављању Народног вијећа Санџака асполутно нема упориште, јер у овом тренутку то значи претендовати на територије које припадају трима признатим државама – БиХ, Црној Гори и Србији.

“То што Зукорлић сада ради је след догадјаја из 1991. године које су тада заговарали садашњи министри у Влади Србије (Сулејман) Угљанин и (Расим) Љајић, с циљем да придбије наклоност муслимана”, казао је Веселиновић Тањугу.

Он сматра да би Зукорлић био срећан када би аутономију направио макар на релацији Пазар-Тутин-Сјеница, али тек то је, како каже, утопија.

Веселиновић тврди да је нетачан податак да на подручју Рашке области живи већинско бошњачко становништво, већ да однос пола Срба – пола Бошњака, као и да земљиште уписано у катастарске књиге 70 одсто припада Србима

“Ред би стога био да неко и нас Србе, који живио овде живимо, пита како живимо и шта мислимо, а не да се само говори о Бошњацима, Угљанину и Љајићу, понашајући се као да нас нема”, навео је Веселиновић.

Он је указао и да идеја о аутономији нема никакве везе са периодом народноослободилачког рата већ да је она садржана у меморандуму о специјалном статусу Санџака из 1993. године чијим оживљавањем Зукорлић покушава да стекне политичке поене. По том меморандуму, у оквиру остатка Југославије – Србије и Црне Горе, успоставио би се специјални статус за Санџак који би био трајно демилитаризована регија и имао свој устав, скупштину, владу…

У Новом Пазару је јуче одржана прва седница Одбора за обнову Народног вијећа Санџака чији ће циљ бити враћање аутономије том делу Србије по угледу на тзв. партизанску аутономију од 1943. до 1945. године.

6 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version