Namera glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da obnovi „partizansku autonomiju Sandžaka“ neprihvatljivo je sa stanovišta Srba koju tu žive i koji smatraju da je vreme za odlučan odgovor države Zukorliću.

Zamenik gradonačelnika Novog Pazara i predstavnik Jedinstvene srpske liste Vujica Tiosavljević ističe u izjavi Tanjugu da zvanične gradske institucije nemaju nikakve veze s tom idejom i nikada je neće podržati.

„Srbi nemaju problem sa Zukorlićem koji je nebitan faktor, osim u domenu verskih pitanja muslimana i zato se oni sa njim neće ni obračunavati. Zukorlić je problem Bošnjaka i države Srbije koja će sa njim morati da se obračuna a, čini se, krajnje je vreme za to“, rekao je Tiosavljević koji u Novom Pazaru predvodi Novu Srbiju.

Njegov kolega iz Srpske radikalne stranke Milan Veselinović uveren je da Zukorlićeva ideja o obnavljanju Narodnog vijeća Sandžaka aspolutno nema uporište, jer u ovom trenutku to znači pretendovati na teritorije koje pripadaju trima priznatim državama – BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

“To što Zukorlić sada radi je sled dogadjaja iz 1991. godine koje su tada zagovarali sadašnji ministri u Vladi Srbije (Sulejman) Ugljanin i (Rasim) Ljajić, s ciljem da pridbije naklonost muslimana”, kazao je Veselinović Tanjugu.

On smatra da bi Zukorlić bio srećan kada bi autonomiju napravio makar na relaciji Pazar-Tutin-Sjenica, ali tek to je, kako kaže, utopija.

Veselinović tvrdi da je netačan podatak da na području Raške oblasti živi većinsko bošnjačko stanovništvo, već da odnos pola Srba – pola Bošnjaka, kao i da zemljište upisano u katastarske knjige 70 odsto pripada Srbima

“Red bi stoga bio da neko i nas Srbe, koji živio ovde živimo, pita kako živimo i šta mislimo, a ne da se samo govori o Bošnjacima, Ugljaninu i Ljajiću, ponašajući se kao da nas nema”, naveo je Veselinović.

On je ukazao i da ideja o autonomiji nema nikakve veze sa periodom narodnooslobodilačkog rata već da je ona sadržana u memorandumu o specijalnom statusu Sandžaka iz 1993. godine čijim oživljavanjem Zukorlić pokušava da stekne političke poene. Po tom memorandumu, u okviru ostatka Jugoslavije – Srbije i Crne Gore, uspostavio bi se specijalni status za Sandžak koji bi bio trajno demilitarizovana regija i imao svoj ustav, skupštinu, vladu…

U Novom Pazaru je juče održana prva sednica Odbora za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka čiji će cilj biti vraćanje autonomije tom delu Srbije po ugledu na tzv. partizansku autonomiju od 1943. do 1945. godine.

Ostavi poruku