Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оцијенио је да је трочлано Предсједништво једина могућа форма у БиХ и одбацио као апсолутно неприхватљиву идеју о једном предсједнику.„БиХ мора остати у фази у којој су три члана Предсједништва из три конститутивна народа, али се не смије забранити ни `осталима` да имају право да се кандидују. Замислите да у овој ситуацији потпуне националне и ентитетске подјеле један човјек командује Оружаним снагама или води спољну политику“, рекао је Радмановић за „Еуроблиц“.

Он сматра да проблем унутар Предсједништва, који се манифестује и на спољну политику, јесу различити погледи тројице чланова на прошлост, садашњост и будућност.

Радмановић је нагласио да су размимоилажења посебно дошла до изражаја између њега и Хариса Силајџића у другој половини мандата.

„Жељко Комшић углавном се прикључивао Силајџићу у гласању. Све то заједно створа лошу слику о БиХ, посебно у периоду када је БиХ чланица Савјета безбједности УН“, нагласио је Радмановић, додајући да декларативно сва три члана Предсједништва подржавају добросусједске односе, али да у пракси није тако.

Према његовим ријечима, питања о којима је дошло до највећих размимоилажења су однос према сусједима, наводећи бројне нападе на Србију, као и ликовање са оним што се догодило са Ејупом Ганићем у лондонском суду.

Говорећи о спољној политици, Радмановић је истакао да бошњачки амбасадори имају непримјерене иступе у медијима, те да их потресају финансијске афере.

Он је изразио наду да ће до краја године бити успостављен безвизни режим, те констатовао да је пут БиХ ка ЕУ сада „магловитији“ него прије двије године.

„Чини се да и ЕУ у овом моменту нема јасан концепт, али мислим да је излаз да ЕУ у кандидатски статус прими преостале земље западног Балкана“, сматра Радмановић.

Ostavi poruku