Naslovna Bosna i Hercegovina Problem – vezivanje vlasti sa rezultatima popisa

Problem – vezivanje vlasti sa rezultatima popisa

0

Problem popisa stanovništva u BiH je u vezivanju raspodjele vlasti sa rezultatima popisa, a najbolje bi bilo da se zakon o popisu, kao svuda u svijetu, ne vezuje za posljedice popisa već za metodologiju i kvalitet da bi se dobila međunarodna uporedivost, izjavio je direktor „Ipos stratedžik marketing“ /IPOSS Strategic Marketing/ Dragiša Bjeloglav.

Bjeloglav, koji je i bivši tim lider Evropske komisije za pripremu popisa u BiH, dodao je da bi najbolje bilo da raspodjela vlasti bude regulisana posebnim zakonom.

„Od samog početka priče o popisu stanovništva u BiH, u različitim varijantama sporni član 48 u Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova bio je kamen spoticanja, jer je miješanje posljedica popisa sa samim popisom problematično“, rekao je Bjeloglav za „Glas Srpske“.

On je istakao da bi za statistiku i struku najbolje bilo da se uopšte ne pominje organizacija i raspodjela vlasti i da se političari dogovore ko će organizovati vlast i kako će se vezivati za Dejtonski mirovni sporazum.

Komentarišući nedavno usvojeni Zakon o popisu stanovništva u RS, Bjeloglav je rekao da ne vjeruje da će ovaj popis priznati međunarodna zajednica kojoj odgovara samo popis na nivou BiH.

On smatra da bi u BiH mogao da bude postignut dogovor između srpske i bošnjačke strane o spornim pitanjima u vezi sa povratkom stanovništva, ako se dogovori koji je to datum kada se završava provođenje Aneksa sedam.

Prema njegovim riječima, do kompromisa bi moglo doći da se u nekoj od varijanti ograniči vremenski period za povratak.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version