Насловна Босна и Херцеговина Могуће продужење мандата Инцку

Могуће продужење мандата Инцку

2

Иако се очекивало да ће функција специјалног изасланика ЕУ врло брзо бити пренесена са високог представника на шефа Делегације ЕУ, у Бриселу се планира доношење одлуке о продужењу мандата Валентину Инцку на функцију специјалног изасланика ЕУ за БиХ, и то на годину дана, пише „Дневни аваз“.

У Бриселу сматрају да тај трансфер није неопходан за њихове планове о јачем ангажману.

У другој половини септембра требало би да буде познато име новог шефа Делегације ЕУ у Сарајеву, јер је ЕУ започела разматрање пристиглих пријава за попуњавање ове позиције на коју Брисел планира поставити јаку дипломатску фигуру са ојачаним овлаштењима и пуном подршком Уније за снажнији ангажман.

Рок за пријаве је истекао крајем јула, а већ су започеле консултације о прављењу најуже листе кандидата са којима ће високи представник за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон обавити интервјуе.

Како сазнаје „Дневни аваз“ велики број дипломата је исказао интересовање, али Ештонова планира да именује Британца на ову позицију.

Ако Лондон не понуди довољно добро рјешење, Ештонова је спремна размотрити и друге опције, под условом да је ријеч о агилном дипломати највишег ранга.

2 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version