Iako se očekivalo da će funkcija specijalnog izaslanika EU vrlo brzo biti prenesena sa visokog predstavnika na šefa Delegacije EU, u Briselu se planira donošenje odluke o produženju mandata Valentinu Incku na funkciju specijalnog izaslanika EU za BiH, i to na godinu dana, piše „Dnevni avaz“.

U Briselu smatraju da taj transfer nije neophodan za njihove planove o jačem angažmanu.

U drugoj polovini septembra trebalo bi da bude poznato ime novog šefa Delegacije EU u Sarajevu, jer je EU započela razmatranje pristiglih prijava za popunjavanje ove pozicije na koju Brisel planira postaviti jaku diplomatsku figuru sa ojačanim ovlaštenjima i punom podrškom Unije za snažniji angažman.

Rok za prijave je istekao krajem jula, a već su započele konsultacije o pravljenju najuže liste kandidata sa kojima će visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton obaviti intervjue.

Kako saznaje „Dnevni avaz“ veliki broj diplomata je iskazao interesovanje, ali Eštonova planira da imenuje Britanca na ovu poziciju.

Ako London ne ponudi dovoljno dobro rješenje, Eštonova je spremna razmotriti i druge opcije, pod uslovom da je riječ o agilnom diplomati najvišeg ranga.

Ostavi poruku