Naslovna Vijesti Luškov: Situacija složena, ali pod kontrolom

Luškov: Situacija složena, ali pod kontrolom

0

Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov izjavio je prilikom susreta sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom da je u uslovima neuobičajene vrućine i zadimljenosti od požara u Podmoskovlju, situacija u glavnom gradu Rusije složena, ali pod kontrolom, prenele su danas ruske agencije.

Agencije izveštavaju i da se jutrošnji nivo zagadjenja vazduha u Moskvi smanjio, iako je i dalje za 1,4 do tri puta viši od norme.

„Dobro ste uradili što se se vratili sa odmora, blagovremeno ste to uradili“, rekao je Putin Luškovu, izražavajući očekivanje da u uslovima zadimljenosti u gradu lekarske službe na vreme i kvalitetno pružaju pomoć onima kojima je to potrebno.

Luškov je naveo da u Moskvi postoji 500 poliklinika i 193 bolnice i da one sve rade sa povećanom spremnošću i pod većim opterećenjem.

„Prva pomoć je podigla stepen mobilizacije, a poliklinike i bolnice rade bez slobodnih dana“, rekao je moskovski gradonačelnik, dodajući da je obim obraćanja za lekarsku pomoć povećan u poredjenju sa uobičajenim za 22 odsto, preneo je Itar-Tas s.

Luškov je, istovremeno, uputio poziv sugradjanima da ukoliko osećaju nemoć ne ostaju kod kuće, jer ima dovoljno mesta i bolnica.

Takodje, kako je rekao, energetski i vodovodni sistem u gradu funkcioniše.

U intervjuu za dnevnik „Izvestija“ Luškov je rekao da, bez obzira na povećanu potrošnju, deficita vode u Moskvi neće biti, a demantovao je i informaciju da je boravio na odmoru u austrijskom Tirolu, navodeći da je u jednoj stranoj klinici lečio sportsku povredu.

Ruski premijer je tokom razgovora sa moskovskim gradonačelnikom rekao da Moskva ima mogućnost i da pruži pomoć drugim regionima pogodjenim požarima u izgradnji i obnovi kuća.

Služba za ekološki nadzor „Mosekomonitoring“ saopštila je da će se u drugom delu dana pravac vetra promeniti, čime će se poboljšati situacija u ruskoj prestonici.

„Sada je rast koncentracije prilično slab, mnoge stanice registruju sniženje zagadjenosti, ali situacija je prilično složena“, rekao je glavni stručnjak te službe Aleksej Popikov.

Itar-Tas s preneo je i saopštenje službe za vazduhoplovni saobraćaj „Rosavijacije“ da moskovski aerodromi rade uobičajeno, da je vidljivost izmedju 1.100 i 1.500 metara, a da zadržavanja letova zbog dima od šumskih požara i gorenja treseta u Podmoskovlju nema.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version