SHARE

Градоначелник Москве Јуриј Лушков изјавио је приликом сусрета са руским премијером Владимиром Путином да је у условима неуобичајене врућине и задимљености од пожара у Подмосковљу, ситуација у главном граду Русије сложена, али под контролом, пренеле су данас руске агенције.

Агенције извештавају и да се јутрошњи ниво загадјења ваздуха у Москви смањио, иако је и даље за 1,4 до три пута виши од норме.

“Добро сте урадили што се се вратили са одмора, благовремено сте то урадили”, рекао је Путин Лушкову, изражавајући очекивање да у условима задимљености у граду лекарске службе на време и квалитетно пружају помоћ онима којима је то потребно.

Лушков је навео да у Москви постоји 500 поликлиника и 193 болнице и да оне све раде са повећаном спремношћу и под већим оптерећењем.

“Прва помоћ је подигла степен мобилизације, а поликлинике и болнице раде без слободних дана”, рекао је московски градоначелник, додајући да је обим обраћања за лекарску помоћ повећан у поредјењу са уобичајеним за 22 одсто, пренео је Итар-Тас с.

Лушков је, истовремено, упутио позив суградјанима да уколико осећају немоћ не остају код куће, јер има довољно места и болница.

Такодје, како је рекао, енергетски и водоводни систем у граду функционише.

У интервјуу за дневник “Известија” Лушков је рекао да, без обзира на повећану потрошњу, дефицита воде у Москви неће бити, а демантовао је и информацију да је боравио на одмору у аустријском Тиролу, наводећи да је у једној страној клиници лечио спортску повреду.

Руски премијер је током разговора са московским градоначелником рекао да Москва има могућност и да пружи помоћ другим регионима погодјеним пожарима у изградњи и обнови кућа.

Служба за еколошки надзор “Мосекомониторинг” саопштила је да ће се у другом делу дана правац ветра променити, чиме ће се побољшати ситуација у руској престоници.

“Сада је раст концентрације прилично слаб, многе станице региструју снижење загадјености, али ситуација је прилично сложена”, рекао је главни стручњак те службе Алексеј Попиков.

Итар-Тас с пренео је и саопштење службе за ваздухопловни саобраћај “Росавијације” да московски аеродроми раде уобичајено, да је видљивост измедју 1.100 и 1.500 метара, а да задржавања летова због дима од шумских пожара и горења тресета у Подмосковљу нема.

SHARE

Оставите одговор