Предсједник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић оцијенио је да је у извјештају Стејт дипартмента о тероризму у прошлој години изнесено више паушалних и произвољних тврдњи и поручио да Српска неће прихватити било какве захтјеве за новом реформом полицијских стуктура у БиХ.

„Овај процес за нас је завршен, и нећемо пристати да се мијењају или ограничавају надлежности органа и институција Српске, односно њених уставних и законских капацитета, предвиђених Дејтонским мировним споразумом“, наводи се у Кузмановићевом саопштењу.

Он сматра да су оцјене Стејт дипартмента или резултат погрешних информација са терена или покушаја лобирања одређених појединаца или кругова који нису наклоњени РС, наводећи да су ти наводи апсолутно неприхватљиви и да представљају класичну замјену теза.

Предсједник Српске сматра да је извјештај Стејт дипартмента послужио као повод за нове, нереалне захтјеве поједних бошњачких званичника о реформи система безбједности у БиХ, односно о непотребној унитаризацији и централизацији полицијских структура у БиХ.

„Добро је познато гдје су коријени, узроци, идеолошка и материјална подлога тероризма у БиХ, а то свакако нису РС и српски народ, већ радикални исламски покрети чији припадници дјелују у Федерацији БиХ“, наводи се у саопштењу.

Кузмановић је констатовао да су објављивање извјештаја, а нарочито реаговања из Сарајева, покушај правдања неуспјешног рада полицијских структура на нивоу БиХ које су задужене за борбу против тероризма, али и стварања атмосфере о тобожњој неопходности уставних промјена у БиХ.

„Став РС о овом процесу дефинисан је у Декларацији о основама за разговоре о евентуалним промјенама Устава БиХ и о заштити интереса Српске који је усвојила Народна скупштина РС и у којој је, између осталог, јасно наведено да полицијске структуре и њихове надлежности у БиХ спадају у подијељене надлежности БиХ и ентитета и да су оне јасно разграничене“, закључио је Кузмановић.

У годишњем извјештају Стејт дипартмента наводи се да су „напори званичника РС на поткопавању државних институција“ успорили напоре да се побољшају оперативни капацитети БиХ у борби против тероризма и финансирања тероризма.

„БиХ је остала слаба, децентрализована држава са слабом међуагенцијском комуникацијом и сигурносним агенцијама које се такмиче за овлаштења. Сви ти фактори резултирали су да БиХ буде подложна томе да се потенцијално њена територија искористи за терористичке операције у Европи“, сматра Стејт дипартмент.

Стејт дипартмент наводи да су организације за провођење закона БиХ током прошле године сарађивале са САД у области борбе против тероризма, упркос етничкој поларизацији, корупцији и споровима између политичих лидера чиме је ометено функционисање власти.

Ostavi poruku