Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović ocijenio je da je u izvještaju Stejt dipartmenta o terorizmu u prošloj godini izneseno više paušalnih i proizvoljnih tvrdnji i poručio da Srpska neće prihvatiti bilo kakve zahtjeve za novom reformom policijskih stuktura u BiH.

„Ovaj proces za nas je završen, i nećemo pristati da se mijenjaju ili ograničavaju nadležnosti organa i institucija Srpske, odnosno njenih ustavnih i zakonskih kapaciteta, predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom“, navodi se u Kuzmanovićevom saopštenju.

On smatra da su ocjene Stejt dipartmenta ili rezultat pogrešnih informacija sa terena ili pokušaja lobiranja određenih pojedinaca ili krugova koji nisu naklonjeni RS, navodeći da su ti navodi apsolutno neprihvatljivi i da predstavljaju klasičnu zamjenu teza.

Predsjednik Srpske smatra da je izvještaj Stejt dipartmenta poslužio kao povod za nove, nerealne zahtjeve pojednih bošnjačkih zvaničnika o reformi sistema bezbjednosti u BiH, odnosno o nepotrebnoj unitarizaciji i centralizaciji policijskih struktura u BiH.

„Dobro je poznato gdje su korijeni, uzroci, ideološka i materijalna podloga terorizma u BiH, a to svakako nisu RS i srpski narod, već radikalni islamski pokreti čiji pripadnici djeluju u Federaciji BiH“, navodi se u saopštenju.

Kuzmanović je konstatovao da su objavljivanje izvještaja, a naročito reagovanja iz Sarajeva, pokušaj pravdanja neuspješnog rada policijskih struktura na nivou BiH koje su zadužene za borbu protiv terorizma, ali i stvaranja atmosfere o tobožnjoj neophodnosti ustavnih promjena u BiH.

„Stav RS o ovom procesu definisan je u Deklaraciji o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa Srpske koji je usvojila Narodna skupština RS i u kojoj je, između ostalog, jasno navedeno da policijske strukture i njihove nadležnosti u BiH spadaju u podijeljene nadležnosti BiH i entiteta i da su one jasno razgraničene“, zaključio je Kuzmanović.

U godišnjem izvještaju Stejt dipartmenta navodi se da su „napori zvaničnika RS na potkopavanju državnih institucija“ usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

„BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi“, smatra Stejt dipartment.

Stejt dipartment navodi da su organizacije za provođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti.

Ostavi poruku