Насловна Босна и Херцеговина Цигарете скупље од 1. јануара 2011. године

Цигарете скупље од 1. јануара 2011. године

0

Ново поскупљење цигарета у БиХ може се очекивати од 1. јануара 2011. године, када ће доћи до повећања минималне акцизе на дуванске прерађевине, потврђено је у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.„Закон о акцизама БиХ предвиђа повећање минималне акцизе на цигарете на годишњем нивоу од 15 фенинга по паклици ради постепеног усклађивања са висином акцизе која је на снази у ЕУ. Управни одбор УИО БиХ могао би одлуку о новој акцизи, која треба да буде примјењивана од 1. јануара наредне године, донијети у октобру“, рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић за „Независне новине“.

Он је образложио да ће поскупљење бити и веће од 15 фенинга по паклици с обзиром на то да акциза улази у основицу за обрачун ПДВ-а, па ће повећана вриједност ПДВ-а утицати да поскупљење цигарета буде веће. Међутим, колико ће поскупљење у малопродаји износити зависиће од самих произвођача.

БиХ би наредних година требало да постепено повећава висину акцизе на дуванске прерађевине како би достигла ниво од 64 евра за 1 000 комада цигарета до 2014. године, како је доскора било утврђено акцизном политиком ЕУ.

Међутим, почетком ове године у Бриселу је усвојена нова смјерница према којој би од 2014. године пореско оптерећење требало да износи 90 евра на 1.000 комада цигарета.

Према одлуци УИО БиХ минимална акциза у БиХ не може бити мања од 0,80 КМ по паковању од 20 комада цигарета. Посебна акциза плаћа се 0,30 КМ по паклици плус пропорционална акциза која се обрачунава по стопи од 42 посто.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version