Врата Амбасаде БиХ у Хагу затворена су за Србе у шта су се посљедњих неколико година увјерили чланови породица осумњичених за ратне злочине којима се суди пред Хашким трибуналом, али и њихови адвокати који нису наишли на разумијевање дипломатских представника БиХ у овој земљи, оцијенила је Соња Караџић – Јовичевић, кћерка хашког оптуженика Радована Караџића.

Караџић-Јовичевић изјавила је за „Фокус“ да тим одбране њеног оца нема готово никакву сарадњу с Амбасадом БиХ у Хагу.

„До сада су се више трудили да одмогну, него да помогну“, навела је Караџић-Јовичевић, подсјећајући да је амбасадорка Миранда Сидран-Камишалић заједно са чланицама Удружења „Мајке Сребренице“, готово навијачки пратила почетак суђења њеном оцу прошлог октобра.

Адвокат Миодраг Деретић, који је годинама пред Хашким трибуналом бранио осумњичене за ратне злочине, сматра да би превасходни задатак ове амбасаде требало да буде брига о свим грађанима ове земље, укључујући и Србе, који због било којег разлога затребају дипломатску помоћ док су у Холандији. Међутим, у пракси то није било тако.

„Ту је, прије свега, ријеч о истуреном одјељењу БиХ у Европи које има задатак да проводи директиве првог човјека СБиХ, Хариса Силајџића, и његовог министра спољних послова, Свена Алкалаја“, оцијенио је Деретић, наводећи да се у том контексту, нажалост, још једном потврђује да заједнички органи на нивоу БиХ, који би требало да буду сервиси грађана ове државе, то нису.

Према његовим мишљењу, поједине институције у БиХ користе се за остваривање политичких циљева на међународној сцени, што углавном чине политичке странке из Федерације БиХ.

Притужбе на рад амбасадорке БиХ има и друга замјеница предсједавајућег Комисије за спољну политику парламента БиХ Милица Марковић, која је рекла да се Миранда Сидран-Камишалић доказала својим антисрпским ставовима још док је била савјетница у Мисији БиХ у Стразбуру, када је још тада отворено лобирала за бошњачку страну.

„Сада то ради и интензивније као амбасадорка. Чак је и пред Комисијом за спољне послове отворено рекла да ће радити у интересима босанске нације, шта год то било. Та скандалозна изјава прошла је готово незапажено“ – рекла је Марковићева.

Ostavi poruku