Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim u predmetu koji su pokrenuli predstavnici nacionalnih manjina u BiH, a kojim su zatražili obustavu izbornog procesa dok ne bude provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i nacionalnim manjinama obezbijeđeno pravo kandidovanja na izborima.

Predsjedavajući Saveza nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić izjavio je za „Euroblic“ da će nakon ovakve odluke Ustavnog suda BiH uslijediti nove tužbe prema Evropskom sudu u Strazburu i da će ovaj put biti podneseno najmanje 200 tužbi.

Prema njegovim riječima, u praksi to znači da bi građani BiH iz svojih džepova mogli da plate najmanje pola miliona KM, koliko bi mogli da iznose troškovi sudskog procesa koji će biti pokrenut u Strazburu.

„Cilj nove tužbe je da nam se obezbijede ista prava kao i ostalim građanima BiH. Bio bih najsrećniji da se može podnijeti tužba protiv političara koji su bili u vlasti i da oni plate sudske procese jer nisu ispoštovali sudsku presudu…“, rekao je Jusić, dodajući da je žalosno to što će „novac na kraju dati građani iz svog džepa“.

On je ubijeđen da bi, u slučaju da se stranke mogu kazniti „po džepu“, sigurno davno bio postignut dogovor i nacionalnim manjinama obezbijeđena prava koja imaju konstitutivni narodi.

Vladajuće stranke u BiH uvjerene su da će taj problem biti riješen u narednom četvorogodišnjem mandatu i da država zbog toga neće pretrpjeti velike posljedice.

Ostavi poruku