Уставни суд БиХ прогласио се ненадлежним у предмету који су покренули представници националних мањина у БиХ, а којим су затражили обуставу изборног процеса док не буде проведена одлука Европског суда за људска права из Стразбура и националним мањинама обезбијеђено право кандидовања на изборима.

Предсједавајући Савеза националних мањина БиХ Неџад Јусић изјавио је за „Еуроблиц“ да ће након овакве одлуке Уставног суда БиХ услиједити нове тужбе према Европском суду у Стразбуру и да ће овај пут бити поднесено најмање 200 тужби.

Према његовим ријечима, у пракси то значи да би грађани БиХ из својих џепова могли да плате најмање пола милиона КМ, колико би могли да износе трошкови судског процеса који ће бити покренут у Стразбуру.

„Циљ нове тужбе је да нам се обезбиједе иста права као и осталим грађанима БиХ. Био бих најсрећнији да се може поднијети тужба против политичара који су били у власти и да они плате судске процесе јер нису испоштовали судску пресуду…“, рекао је Јусић, додајући да је жалосно то што ће „новац на крају дати грађани из свог џепа“.

Он је убијеђен да би, у случају да се странке могу казнити „по џепу“, сигурно давно био постигнут договор и националним мањинама обезбијеђена права која имају конститутивни народи.

Владајуће странке у БиХ увјерене су да ће тај проблем бити ријешен у наредном четворогодишњем мандату и да држава због тога неће претрпјети велике посљедице.

Ostavi poruku